Çetin Ünsalan Yazdı: İflaslar merkezleri gevşetir mi? – 2022

Dünya ekonomisi gözlerini devirdi; ABD’deki banka başarısızlıklarına odaklandı. Adı Silicon Valley Bank olunca tabii ki herkeste farklı algılar oluşmaya başladı. ABD yönetiminin açıklamaları ise mevduat sahiplerinin güvende olduğu ancak 2008 krizinde olduğu gibi herhangi bir kurtarma işlemi yapmayacakları yönünde. yönünde…

Öncelikle bu konuları biraz farklı okumakta fayda var diye düşünüyorum. Önce Silikon Vadisi’nden başlayalım. Dünyadaki teknolojik dönüşüm sürecinde bir sembol haline gelen bölgenin artık eski kimliğinden uzaklaştığını, ciddi firmaların buradan göç ederek başka yerlere yöneldiğini belirtmekte fayda var.

Teknoloji yarışında dezavantaj yaratacağını düşünmüyorum. Çünkü hem ciddi firmalar gittiler hem de buraya gidiyorlar; ve 2008 krizinde bile ABD’nin üç konuda bütçe kesintisi yapmadığını, diğer her konuda kesintiye gittiğini unutmamalıyız.

Onlar neydi? Nesne radyasyonu, lazer silahları ve elektriğin kablosuz iletimi ile ilgili çalışmalar… Bu nedenle, konunun teknolojik tarafını bir kenara bırakıyorum ve bunun olasılığını bir teori olarak bir güç gösterisi olarak size sunmak istiyorum.

SVB’den sonra New York merkezli bir banka daha iflasın eşiğine geldi. Şimdi bunları, 2008 krizinden bu yana ABD hükümetleri ile finans piyasaları arasındaki kör mücadelenin perspektifinden okumak gerekiyor.

Konuya bu açıdan baktığımızda ve FED’in finansal piyasalardan kaynaklanan faiz artırımlarından vazgeçmesi gerektiği yorumlarını ele aldığımızda yapılanların kurgu olmadığını düşünmemek mümkün değil. ve alternatifler arasında gösterilmeyen bir çubuk?

Çünkü parasal sıkılaştırma ve ardından gelen faiz artışları ABD varlık piyasalarını tehdit ediyor; kazançların sınırlı olduğu, beklentilerle uyumlu, taleplerle uyumlu olmayan bir tutum sergilendiği bilinmektedir.

ABD’deki ekonomi yönetimini korkutmak için bu bankalar feda edilmiş olabilir mi? Tamamen öyle olduğunu söyleyemem; Ancak bu olasılığın da gözden kaçırılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Bu noktadan sonra bir süre FED’i takip edeceğini ama daha sonra asıl endişenin stagflasyon olduğunu düşündüğüm için enflasyonu düşürme programına devam edeceğini düşünüyorum. Eğer durum buysa, banka iflaslarının sanıldığı kadar büyük bir etkisi olmayabileceği tezi üzerinden hareket ediyorum.

Varlık balonu gerçeğine dayanarak bu bir satranç hamlesiyse, FED’in bu molayı görmesi durumunda finansal piyasaların muhtemelen daha fazla ilerlemeyeceğine inanıyorum.

Elbette bu bir tahmin. İşler tersine dönebilir, inatçılık büyüyebilir… O zaman küresel ölçekte domino etkisi yapar ve 1929 krizi gibi bir ikiz kriz yaşarız ve hep birlikte boncuk sayar oluruz.

Ben bir olasılıktan bahsediyorum, mutlak değil. Bence kripto varlıkların gölgesindeki mücadeleyi böyle okuyun derim.

[email protected]


ALAKALI HABERLERÇetin Ünsalan yazdı: Cari açık zarar verecek!Çetin Ünsalan yazdı: Cari açık zarar verecek!

ALAKALI HABERLERÇetin Ünsalan yazdı: Bu nasıl yüzde 10?Çetin Ünsalan yazdı: Bu nasıl yüzde 10?

ALAKALI HABERLERÇetin Ünsalan şöyle yazdı: 'Powell Şapkalı...'Çetin Ünsalan şöyle yazdı: ‘Powell Şapkalı…’

ALAKALI HABERLERÇetin Ünsalan yazdı: Soğan mı?  Soğan yok mu?Çetin Ünsalan yazdı: Soğan mı? Soğan yok mu?

Umarız ilginizi çekebilecek güzel bir içerik sunabilmişizdir.

Yorum yapın