Tarım ve ormancılık alanına ilişkin düzenlemeleri içeren kanun tasarısı TBMM’de kabul edildi. Yapılan değişiklikle 2 yıldır ekilmeyen ekilmemiş araziler şahıslara ait olsa dahi üretim için kiraya verilebiliyor.
Tarımsal üretimi planlamak, gıda güvenliği ve güvenliğini sağlamak, bakanlıktan izin almak, sözleşmeli üretimi yeniden düzenlemek, tarımsal Tarım alanlarının üretime açılmasını amaçlayan Orman Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapan kanun tasarısı TBMM’de kabul edildi.
Sözleşmeli üretim modeli geliştirilecek
Tarım ve Orman Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde tarım sektörüne ilişkin politikaları belirlemek, planlamak ve koordine etmek üzere yetkilendirilecektir. Tarımsal üretim planlaması için bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce izin alınacaktır. Hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceği ile tarım havzası veya işletme bazında asgari ve azami üretim miktarları, talep ve arz miktarı ile yeterlilik derecesi dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenir. Bu kapsamda ilk kez ihlalde bulunduğu tespit edilenler yazılı olarak uyarılacak. Uyarı tarihinden itibaren 12 ay içinde gereğini yapmayanlar 5 yıl boyunca herhangi bir destek programından yararlanamazlar. Kabul edilen teklife göre Tarım ve Orman Bakanlığı, sektörde sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli düzenlemeleri yapacak. Sözleşmeli üretimde irade hürriyeti esas alınacak, ürünler, ancak ihtiyaç halinde Bakanlıkça belirlenen ürün grupları sözleşmeli olarak üretilecek, salgın hastalıklar, tarım ürünleri ticaretindeki gelişmeler ışığında arz güvenliğini sağlamak, tarıma uyum sağlamak iç veya dış talebe uygun olarak veya bitki ve hayvan sağlığını korumaya yönelik üretim yapmaktadır. Tarımsal üretim sözleşmesine konu olan ürün veya üretim varlıklarının sigorta ettirilmesi zorunlu olacaktır. Tarımsal üretim sözleşmelerinde belirtilen mücbir sebepler dışında, sözleşme gereği üretilen ürünün alım veya satımından vazgeçen üretici veya alıcılar hakkında cezai işlem uygulanacaktır. Cezai şart, alınmasından veya satılmasından kaçınılan malın sözleşme bedelinin yüzde 20’sinden az ve yüzde 50’sinden fazla olamaz.
Tarım arazileri kiralanacak
Kanunla kullanılmayan arazilerin özlerine ve mülkiyet haklarına dokunulmadan kamu yararı gözetilerek üretime kazandırılması için düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olan ve pay sahipliği, mülkiyet anlaşmazlığı, parçalılık, tarımsal faaliyetin sona ermesi, göç veya başka bir nedenle üst üste 2 yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin, Bu arazilerin ekonomiye kazandırılabilmesi için, kira gelirlerinin arazi sahiplerine ait olması ve arazinin niteliğini değiştirmemek kaydıyla, cari piyasa değerinden az olmamak üzere sezonluk olarak kiraya verilmesi mümkündür. Kiralama, esas olarak kiralanacak arazinin bulunduğu yerleşim yerinde oturanlara veya sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına yapılacaktır. Kiralanan araziler bakanlığın belirleyeceği kayıt sistemlerine kaydedilecek ve kiracılar bu arazilerle ilgili tarımsal desteklerden yararlanacak.
İnşaat atıklarını ormana atmak orman suçu sayılacak
Kanunda yapılan değişiklikle devlet ormanlarına çöp veya inşaat atıklarının atılması veya çöplerin hafriyat veya dökümü yoluyla ormanlara, doğal yaşama ve çevreye zarar verilmesi orman suçu sayılacak. Devlet ormanlarında madencilik ve taşocakçılığı faaliyetleri için gerekli tesis, yol, enerji, su, haberleşme ve altyapı tesislerine fon bedeli dışında bir bedelle Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilecektir. Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınlarına neden olanların 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası 3 yıldan 10 yıla kadar artırılıyor. Devlet ormanlarında, orman idaresinin belirlediği konaklama yerleri dışında geceleyenlere verilecek para cezası 50 liradan 1500 liraya yükseltildi. Kasten orman yakan kişi, 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1000 günden 10 bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
benim ekonomim
Umarız ilginizi çekebilecek güzel bir içerik sunabilmişizdir.