2009 yılında yıllık satışların 150 milyar doların altında kaldığı küresel lüks pazarı, pandemiden hızlı çıkışın da etkisiyle tarihte ilk kez 350 milyar dolar eşiğini geçerek 353 milyar dolarlık satış hacmine ulaştı.
Citi ve Bain Capital’in tahminlerine göre pazar 2023’te yüzde 15 daha büyüme potansiyeline sahip.
Financial Times’a göre, dünyanın en zengin %2’lik kesiminin harcamaları, küresel lüks pazarındaki harcamaların %40’ını oluşturuyor.
Pandemi öncesi dönemin aksine 2022’de lüks pazarında en aktif tüketici grubu Avrupalılar ve Amerikalılardı. Bu iki kıtadan tüketiciler toplam harcamaların yaklaşık yüzde 50’sini oluştururken, Çinlilerin payı 2019’da yüzde 30’dan yüzde 20’nin altına düştü.
Canlı talep, pazarın hakimi olan firmaların fiyatlarını artırmasını da kolaylaştırıyor. Chanel ve Louis Vuitton, son iki yılda çantalardan yüzde 20 pay aldı. 2023’te Avrupa’da fiyatların yüzde 15 daha artması, Çin ve ABD’de ise tek haneli artış bekleniyor.
Bu dev pastadan en büyük dilimi alanlar arasında başı LVMH alıyor. Avrupa’nın en değerli şirketi ünvanını Nestle’yi geride bırakan LVMH, geçtiğimiz yıl 79,2 milyar euro satış geliri ve 14 milyar euro net kâr elde etmişti.
Grubun deri ürünleri ve moda bölümünün önde gelen markaları Dior ve Louis Vuitton’dur. 38,6 milyar Euro’luk satış gerçekleştiren bu segment yüzde 20’lik organik bir büyüme yakaladı. Marka bazında sayısal detay vermeyen LVMH, Louis Vuitton deri eşya markasının satışlarının 20 milyar euro barajını aştığını ilk kez duyurdu. Efsanevi Louis Vuitton’un satışları dört yılda ikiye katlandı.
Piyasa değeri 415 milyar euroya ulaşan LVMH’nin yüzde 48’ine ailesiyle birlikte sahip olan Bernard Arnault (73), halen dünyanın en zengin insanı.
patronlardunyasi.com
Umarız ilginizi çekebilecek güzel bir içerik sunabilmişizdir.