Cumhurbaşkanlığı seçimleri için dört aday resmen açıklanırken, gözler şimdi milletvekilliği seçimlerinde. 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimleri öncesi ittifaklar vekil listelerini kesinleştirmeye hazırlanıyor.
Birincisi, anayasa değişikliği için ihtiyaç duyulan 360 milletvekili sayısına ulaşmayı hedefleyen Millet İttifakı ve bunun gerçekleşmemesi durumunda Meclis çoğunluğunu oluşturan 301 milletvekili sayısına ulaşmayı hedefleyen Millet İttifakı, en fazla milletvekili alma formülü üzerinde çalışıyor.
MİLLİ İTTİFAK SEÇİMLERE İKİ LİSTE İLE GİTMEK İÇİN AĞIRLIK VERDİ
Millet İttifakı’nda ‘Tek liste’, ‘İki liste’ ve ‘İttifak içinde ittifak’ seçenekleri tartışılıyor. ‘İttifak içinde ittifak’ olarak tanımlanan Sadakat Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi tek listeyle seçime girmek konusunda uzlaşamadı ve bu formül reddedildi. Seçimi CHP ve İYİ Parti’den oluşan iki ayrı listeyle yapma eğilimi ağırlık kazandı.
Geçtiğimiz günlerde 41 ilde kendi logosuyla seçimlere katılacağının duyurulması ile DEVA ve Gelecek Partileri ile toplamda daha fazla delege seçecek olan Millet İttifakı bu formüle sıcak bakıyor.
KORDİYE İLLERİNDE CHP LİSTELERİYLE BİRLİKTE KONTROL EDİLMESİ BEKLENİYOR
İYİ Parti ve CHP, birkaç il dışında Kürt illerinde CHP listeleriyle seçime girmeyi planlıyor. Seçimler üçten az milletvekili ile en az 15 ilde tek liste ile yapılacak. Bu illerin dört beşinde İYİ Parti diğer illerde CHP logosu altında ortak liste oluşturacak. Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’ye kaç kontenjan verileceği, hangi kontenjanın tanınacağı ve bu kontenjanların hangi parti listesinde yer alacağı sorunu çözülmedi.
CHP İYİ PARTİ ARASINDA KOTA KAZANDIRMA
Artı Gerçek’e konuşan İYİ Parti yetkilileri, kendi listelerinden başka partilere kontenjan açmak istemediklerini söyledi. İYİ Parti dışındaki Millet İttifakı ortaklarının CHP listesinde yer alması CHP için büyük sorun oluşturuyor. CHP ile İYİ Parti arasında bu konuda yoğun müzakereler sürerken, İYİ Parti’nin sınırlı sayıda kontenjan kabul edebileceği belirtiliyor. İki parti arasında uzlaşı sağlanamadığı takdirde DEVA Partisi ve Gelecek Partilerinin en az 41 ilde kendi listeleriyle seçime girmesi bekleniyor.
Emek ve Özgürlük İttifakında ANLAŞMA
Millet İttifakı’nda bu müzakereler devam ederken, Emek ve Hürriyet İttifakı’nda büyük bir mutabakata varıldı. 81 ilde Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Demokrat Parti (SMF), Yeşiller Halkaları ve Gelecek Partisi (Yeşiller Halkalar) logosu. ile katılmak. TİP ise kendi logosuyla en az 41 ilde seçime girecek, ancak son seçimde HDP’nin az farkla delege kaybettiği Kürt il ve ilçelerinde aday göstermeyecek.
AKP ORTAKLARINI TÜKETMEYE ÇALIŞTI
Refah Partisi’nin yeniden katıldığı Cumhur İttifakı’nda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kendi logolarıyla seçime gireceklerini açıklamasının ardından müzakereler hızlandı. Şimdiye kadar Hüda-Par AKP listesinden aday olmayı kabul ederken, BBP, YRF ve MHP kendi logolarıyla seçime gireceklerini açıkladı. AK Parti; BBP ve YRP listelerinde yer almaları için ikna etmeye çalışıyor. MHP ise 10-15 ilde ortak liste için görüşmelerini sürdürüyor. AKP yönetimi, bu sağlanırsa istikrara vurgu yaparak, Cumhur İttifakı’nın meclis çoğunluğunu elde ederek ikinci tura kalacağı düşünülen cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağına inanıyor.
Milletvekili aday listelerinin 9 Nisan’da Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunulması gerekiyor. Ancak milletvekili aday listeleri 19 Nisan Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlanarak kesinleşecek.
artı gerçek
Umarız ilginizi çekebilecek güzel bir içerik sunabilmişizdir.