Yeni atanan Bank of Japan başkanıyla birlikte finans uzmanları, Japon merkez bankasının iflasın eşiğine geldiğini yazmaya başladı.
Japon hükümeti dün Ueda Kazuo’yu resmen Merkez Bankası Başkanı olarak atadı. Yeni atama yapıldı, ancak bir süredir Japon merkez bankasına ilişkin veriler endişeleri artırdı.
‘Rich Dad, Poor Dad’ kitabının yazarı ünlü borsa yazarı Robert Kiyosaki, Bank of Japan’ın iflas tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Silikon Vadisi Bankası’nın iflasının ardından tüm ekonomi çevreleri, bir sonraki krizin nereden çıkacağına odaklandı. Ünlü finans uzmanı Robert Kiyosaki, bu krizin küresel güç olan bir merkez bankasında başlayacağını öngörüyor.
Kiyosaki yaptığı açıklamada, “Çökecek en büyük banka Japonya Merkez Bankası (BOJ) olacak” dedi. Çünkü BOJ faiz oranlarını sıfır veya benzeri bir seviyede bırakıp türev piyasaları finanse ettiler. Warren Buffett’in türevler hakkında söylediği gibi, türev piyasaları finansal kitle imha silahlarıdır ve günümüzün katrilyon dolarlık türev piyasaları dünyası BOJ tarafından finanse edilmektedir.”
Kiyosaki, türev piyasalardaki sorunlara dikkat çekerek, getiri fikrine katılmadığını söyledi. Borsa komisyoncusu ayrıca Japonya Merkez Bankası’nın türev piyasalarıyla olan derin bağlarının bankayı savunmasız bir konuma getirdiğini ve bu tehdidin küresel ekonomi için daha geniş etkileri olabileceğini söyledi.
Kiyosaki, “Japon Merkez Bankası türev piyasalarını finanse ediyor. Türevler bir katrilyon dolar değerinde. Bu 1000 trilyon dolar. Yani krizin geldiğini henüz görmedik” dedi.
ABD ELEŞTİRİYOR
Tanınmış borsa yazarı, türev piyasalardaki soruna ek olarak, ABD Merkez Bankası’nın (FED) para basma alışkanlıkları ile agresif faiz artırım stratejisini de eleştirdi.
“2008’den beri faiz oranları düştü, düştü, düştü. Birdenbire faiz oranları yükselmeye başladı. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarını tarihin en yüksek oranında artırdı. Bazıları Volcker’ı (eski Fed Başkanı Paul Volcker) oynadığını söylüyor.
Kiyosaki, “Amerikalıların sorunu, bir akvaryumda yaşamamızdır,” dedi. Herkesin gördüğünü biz göremeyiz. Şimdi BRICS ülkeleri, Brezilya, Rusya, Çin, Güney Afrika ve Suudi Arabistan Çin altın yuanına geçiş yapıyor. Bu nedenle trilyonlarca ABD doları bize geri dönecek.”
Küresel ekonomiyi bir fay hattına benzeten Kiyosaki, bu faktörlerin şimdiden sarsıntılara neden olduğu ve yatırımcıların dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulundu:
“San Andreas hatası hala yerinde. Bu, bir deprem olursa Kaliforniya’nın okyanusu genişletmesine neden olacaktır. Şu anda San Andreas Fayı üzerinde yaşamamayı tercih ederim. Tüm söylediğim buydu.”
JAPONYA CUMHURBAŞKANI DEĞİŞTİ
Japonya’da BoJ Başkanı Kuroda Haruhiko’nun 10 yıllık iki dönemlik görevi hafta sonu itibariyle sona erdi.
Başbakan Kishida Fumio’nun hükümeti, parlamento tarafından onaylanan Ueda Kazuo’yu BoJ’un yeni başkanı olarak resmen atadı.
Ulusal basın, Ueda’nın akademik niteliklerinin dikkat çektiğini bildirdi.
Resmi Kyodo Ajansı, Ueda’nın savaş sonrası dönemde akademik dünyadan bu göreve atanan ilk BoJ başkanı olduğunu bildirdi.
Özgeçmişine göre Ueda, Tokyo Üniversitesi ve Kyoritsu Kadın Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yaptı.
1998-2005 yılları arasında BOJ politika kurulu üyesi olan ve akademisyen kimliğiyle tanınan 71 yaşındaki Ueda, 5 yıl görev yapacak.
enflasyon hedefi
Görev süresi bu hafta sonu sona erecek olan Kuroda Haruhiko’nun görev süresi boyunca Merkez Bankası yüzde 2’lik enflasyon hedefini tutturamadı.
Ueda döneminin merak edilen soruları arasında BOJ’un izlediği aşırı gevşek para politikasının ve yüzde 2 enflasyon hedefinin sürdürülebilirliği yer alıyor.
Kişida Kabinesi, BOJ’un ekonomik büyüme ve fiyat istikrarını sağlamak için hükümetle yakın çalışmaya devam etmesi gerektiğini vurguluyor.
İlk politika komitesi toplantısını Nisan ayı sonunda gerçekleştirecek olan Ueda, 2025 mali yılı için üçer aylık büyüme ve fiyat istikrarı tahminlerini yayınlayacak.
süperhaber.com
Umarız ilginizi çekebilecek güzel bir içerik sunabilmişizdir.