Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimiyle başlayan ve kredi karşılığı tahvil verme zorunluluğuyla devam eden uygulamalarının ardından bankalar artık kurumsal kredi verememekten şikayetçi.
Tahvil alma yükümlülüğünü üstlenmek istemeyen bankalar bazı kredileri kapatmayı tercih ederken, birçok şirket yeni adımlarla faiz oranlarındaki düşüşe rağmen bu kredilere erişimin “her geçen gün zorlaştığından” şikayet ediyor.
Öte yandan, mevcut Orta Vadeli Program’da (OVP) belirtildiği gibi ekonomi yönetimi, bankaları ihracata, istihdama ve yatırıma yönelik kredilendirmeye yönlendirme ve kredilendirmeyi tabana yaygınlaştırma konusunda kararlı ve ısrarcı görünüyor. Bu yönelimiyle ihracata dayalı dengeli büyüme isteyen hükümet, yaratılacak döviz girişlerini de dikkate alıyor.
Yaklaşık iki ay önce TCMB, İSO ve TOBB arasında yapılan görüşmelerde karşılıklı sert eleştirilerin temel sebebi kredilere erişim ve maliyetler konusuydu.
Sürecin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Son dönemde banka kredilerinde yaşanan sıkıntıların kaynağı ekonomik programımız değil, finans sektörü ile reel sektör arasındaki geçici yaklaşım farklılığıdır. İnanıyorum ki bu fark 2019’da değişecek.” üretim ve istihdam odaklı büyümeyi bir an önce destekleyecek kapsamlı bir uzlaşma.”
Bu tartışmaların ardından şikayet konusu olan ve maliyeti yüzde 40’a yaklaşan ilgili firma kredilerinin maliyeti TCMB kararları ile yüzde 20’ye düşürüldü.
TCMB, Reuters’e yaptığı açıklamada, bankaların sorularını netleştiren “tamamen kaldırma” amaçlı uygulama talimatnamesinin geçtiğimiz hafta bankalara gönderildiğini bildirdi. Reuters’in gördüğü ilgili yazıda kredilerin tanımları ve sektör sorularının da yer aldığı konulara uygulanma şekli gibi detaylar yer alıyor.
Bankalar tarafından TCMB’ye iletilen sorular arasında, bankalar için geçerli olan ancak faktör kiralama şirketlerini kapsamayan düzenlemenin haksız rekabete yol açabileceği endişesi de yer alıyor. Ayrıca uzun vadeli proje kredilerinde uygulanan yapılandırmanın düzenlemeye tabi olup olmadığı da gündeme gelen konulardan biridir.
Bankacıların kafasında net olmayan manşetler
Öte yandan, birleşme ve devralma işlemlerinin hangi grupta yer alacağı, yatırımlara dahil olan arsa ve bina yatırımlarında istisna olup olmayacağı, ödemenin hangi grupta olacağı gibi birçok soru da bankacıların kafasında netlik kazanmış değil. başka bir bankadan alınan faturanın iadesi krediyi engeller.
“Türkiye’nin Kredi Yapısını Değiştirecek Adımlar”
Konuyla ilgili yetkili bir yetkili, yılbaşında yüzde 5 olan TCMB kaynaklarından kullandırılan kredilerde KOBİ’lerin payının yüzde 25’e yaklaştığını belirterek, şunları kaydetti:
Artmaya devam edecek… Döviz talebi yaratılacak, yerli ve yabancı para cinsinden kredileri kapatmayı amaçlayan, yatırım hedefi olmayan alanlarda kredi talebi olabilir. Bu da demek oluyor ki, uygun koşullarda TL olarak sağlanan kaynaklar, haksız yere kredilere yönlendiriliyor… Türkiye’nin kredi yapısını değiştirecek adımlar atılıyor. Kredilerin doğru amaca yönlendirilmesi için gerekirse bu tür adımlar devam edecektir.
Bankacılara göre TCMB’nin sektöre mesajı net:
Benim sayemde sağladığın ucuz finansmanla istediğim alana kredi ver, istemiyorsan hazine bonosu olarak kaynağı geri ver.
Ancak bankaların kısa vadeli krediler için uzun vadeli TL tahvili tutma konusundaki isteksizliği o kadar fazla ki, banka bile para cezası olan 3’lü döviz mevduatını tahvil yerine TCMB’ye park etmek istiyor. TCMB, Cuma günü bankalara gönderdiği mektupla bu talebi reddetti ve sadece tahvil kabul edeceğini bildirdi.
Şirketler: Kredi ucuzladı, ancak erişim neredeyse imkansız hale geldi
Kredilerde basitleştirme yapılmasına rağmen bu kredileri alamadıklarından şikayet eden hazır giyim sektöründen bir firma sahibi, “Son düzenlemeden sonra rotatif kredilerde yüzde 40-45 olan faiz oranları yüzde 24-25’e çıkıyor. ama bu olduktan sonra bankaların çok dikkatli kullandırdıklarını görüyoruz… Artık faizde tavan olunca bankalar kredi vermede çok daha seçici davranıyor” dedi.
Plastik sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin sahibi, her düzenleme ile mali durumu zor olan firmaların TL krediye ulaşmasının zorlaştığını, kurumsal tarafta krediye erişimin azaldığını ve vade süresinin kısaldığını belirterek, “Şu anda , herkes KGF paketini bekliyor.”
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, teminatı olmayan KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarını desteklemek için bu hafta hazine destekli yeni bir garanti paketi üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Banka ve sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre yeni kredi alamayan bazı firmalar mevcut kredilerini kapatmak için kendi özkaynaklarını kullanıyor.
Bir tekstil firmasının sahibi, firmaların işletme sermayesi ihtiyacının son iki yılda TL bazında 4 kat arttığını belirterek, “Dövizdeki artışın ardından dövize dayalı hammaddede yüzde 100 artış – bazda mesela ayda 100 bin liraya yaptığınız işi artık 400 bin liraya yapabilirsiniz hoşgeldiniz öyle bir girdaba girdik ki işletme sermayesi ihtiyacı dört katına çıktı firmaların olduğu bir ortamda nasıl olacak işletme sermayesi sıkıntısı var (öz sermaye ve krediler kapalı), dedi.
TCMB’nin adımları nelerdi?
TCMB’nin kredilendirmede bu yıl attığı en önemli adımlardan biri, TCMB kaynaklarından finanse edilen döviz cinsinden reeskont kredilerinin net ihracat ve %70 döviz kuru ile TL cinsinden reeskont kredilerine yönlendirilmesi olmuştur.
Yılbaşında toplam tutarı 5 milyar TL olan TL cinsi reeskont kredileri 90 milyar TL’ye yaklaşıyor.
Geçtiğimiz ay TCMB, istenilen alanlara yönlendirilmeyen krediler karşılığında tahvil bulundurma zorunluluğu getirmiş ve kredi politikalarındaki belirleyici konumunu güçlendirmiştir.
TCMB ayrıca ticari krediler için yüzde 20 olan zorunlu karşılık yerine yüzde 30 oranında teminat imkânı getirmiştir. TCMB, müteakip düzenlemelerle, %10’un üzerinde büyüme gösteren bazı kurumsal krediler ile belirli bir faiz oranının üzerindeki bazı kurumsal krediler için ek ipotek yükümlülüğü getirmiştir. TCMB, geçtiğimiz ay ortasında yaptığı sürpriz faiz indiriminin ardından, genellikle bankalara gönderdiği yazılarla, bazen de Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemelerle 10’a yakın düzenleme yaptı.
Reuters/publictv.com
Umarız ilginizi çekebilecek güzel bir içerik sunabilmişizdir.