Hayırlı Cuma nedeniyle fiyat tarafında etkin bir tepki göremediğimiz 7 Nisan Cuma günü tarım dışı istihdam verileri 236 bin artışla beklenen aralığa çok yaklaşırken, işsizlik oranı yüzde 3,4’e yaklaştı. . yüzde 3,5 ile son 53 yılın en iyi rakamı. Tarım dışı istihdam bir önceki aydaki 311 bin artışın altında bir rakama yol açsa da teknoloji yoğun şirketlerde işten çıkarmaların son dönemde ciddi bir popülarite kazandığını düşünsek de uzun zamandır önemli bir sorun olmadığını görüyoruz. istihdam tarafında. Ayrıca, yıllık ortalama saatlik kazançların yüzde 4,3 olan beklentinin altında yüzde 4,2 seviyesinde gelmesi ve enflasyon üzerinde ek bir baskı yaratmama düşüncesi, Hayırlı Cuma günü gündemimizi oldukça meşgul etti.
İşgücü piyasasındaki sonuçların ardından gözler enflasyon dinamiklerine çevrildi. Zira ABD Merkez Bankası’nın faizle ilgili eyleminin en net yorumu, şüphesiz enflasyondaki düşüşün devam edip etmediği sorusunun yanıtıyla eşdeğerdi. Bu psikoloji ile 12 Nisan Çarşamba günü tüketici fiyat endeksi verileriyle buluştuk. Yüzde 6,00 olan çekirdek enflasyon ise yüzde 5,1 olan piyasa beklentisinin altında yüzde 5,00 oldu. Çekirdek enflasyon verilerini görene kadar enflasyondaki düşüş eğiliminin hızlanması çok sevindirici bir gelişme oldu. Yüzde 5,5 olan çekirdek enflasyon ise beklentilere paralel olarak yüzde 5,6 oldu. Gıda ve Enerji kalemi dışında hesaplanan çekirdek enflasyonun bir önceki verilere göre düşmemesi hatta artması önceki manşet enflasyon mutluluğunu kısa sürdü. Enflasyonun detaylarına bakıldığında enerji dışında hizmet, gıda ve emtia enflasyonunda önemli düşüşlerin olmaması, yani yapışkanlığın/katılığın sürmesi mevcut iyimserliği sınırladı. Ayrıca, son dönemde OPEC’e gelen üretim kesintisi haberleri ve üç haneli petrol beklentisi, önümüzdeki yıl için sadece ABD’de değil Avrupa’da da enflasyon üzerinde yukarı yönlü riskler oluşturabileceği düşüncesini öne çıkararak bir sonraki enflasyon verileri üzerinde baskı oluşturuyor. bir sonraki dönem
Tüm bu gelişmeler ışığında ABD Merkez Bankası Fed 3 Mayıs’ta, Avrupa Merkez Bankası ECB ise 4 Mayıs’ta faiz kararını açıklayacak. Fed için 25 baz puanlık faiz artışı ihtimali ana senaryo olsa da ECB için 50 baz puanlık faiz artışının gündemi meşgul ettiğini gözlemliyoruz. Mevcut faiz oranları ile enflasyon oranları karşılaştırıldığında, Avrupa’nın faiz oranlarında daha fazla adım atma fikri ön planda olsa da, Fed için tünelin sonundaki ışığın yaklaştığını söylemek mümkün.
Mart 2023 ekonomik projeksiyonlarında Fed için 2 kritik faiz konuşuldu. Birincisi 2023 için yüzde 5,10 yani yüzde 5,00-5,25 aralığı anlamına geliyor ve son enflasyon verilerini dikkate alırsak Mayıs ayında çeyrek puanlık artış ihtimali neredeyse kesin. İkincisi, Başkan Powell’ın yıl boyunca herhangi bir kesinti yapmayı düşünmedikleri yönündeki açıklaması. Piyasaların Haziran ayından itibaren yıl sonuna kadar Fed’den 75 baz puanlık faiz indirimi beklemesi Fed – Piyasa ayrışmasının devam etmesini sağlıyor. Burada değinmemiz gereken en temel konu, Fed için tünelin sonundaki ışığa doğru yaklaşıyor olmamız. Burada faiz artırım döngüsünün durup durmayacağına dair net bilgiyi kuşkusuz 3 Mayıs’ta Fed kararlarından ve Başkan Powell’ın konuşmasından öğreneceğiz.
17-21 Nisan haftasının ana odak noktası enflasyon olurken, başta merkez bankaları olmak üzere ülkelerin başını ağrıtan ana sorun olmaya devam ediyor diyebiliriz.
Yeni Zelanda başta olmak üzere Japonya, Kanada, İtalya, Euro bölgesi ve İngiltere’den gelecek TÜFE verileri, bunun merkez bankaları üzerinde ek bir baskı oluşturup oluşturmayacağı sorusunun yanıtı açısından önemli olacak. Özellikle çift hanelerde olumsuz tablo çizen İngiltere ve son dönemdeki önemli düşüşlerle baskısını bir miktar azaltan ancak OPEC’in üretim kısıntısı haberleriyle yeniden bunalan ECB, yeni haftanın ana odakları olacak. . Özellikle Euro bölgesinden gelen tüketici fiyat endeksi verileri, AMB’nin Mayıs ayı toplantısında 50 baz puanlık faiz artışıyla sürece devam edip etmeyeceğini görmek için referans gösterge olarak takip edilebilir. Bu arada avro bölgesinde enflasyon yüzde 6,9 iken İngiltere’de yüzde 10,4 olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Piyasa – Fed ayrışması gündemde olurken, sihirli gösterge 200 günlük basit hareketli ortalamayı da içeren 3950 – 4000 bölgesi üzerindeki inadını sürdürüyor. SP500,
200 günlük basit hareketli ortalama, 1985 dolar seviyesinin üzerinde 2070’in tarihi zirvesine doğru yolculuğuna devam ediyor ve yeni zirve beklentileri ortaya çıkıyor. bizim altın,
102 – 103 bölgesinin altındaki itişini sürdürerek, uzun vadeli görünümde kritik bir eşik olarak göreceğimiz 99 – 100 bölgesine yaklaşmaya çalışıyor. Klasik dolar endeksi,
Yılbaşından bu yana 1.05 ile 1.10 seviyeleri arasında bant hareketinde iken psikolojik 1.10 seviyesinin üzerine çıkarak bant görünümünü bitirmeye hazırlanıyor. EURUSD parite,
Üretim kesintisi haberiyle birlikte 68-76 dolar bölgesi dip olarak kabul edilirken, 85 dolar seviyesinin üzerindeki seyriyle üç haneli rakamlar telaffuz ediliyor. Brent yağı yeni hafta dinamikleri yakından takip edilmelidir.
Finansal piyasalar için bu önemli ve hareketli dönemde siz değerli yatırımcılarımıza GCM Trader’ı aktif olarak kullanarak yatırımlarınızı yönetmenizi önemle tavsiye ederiz. Unutmayın, doğru stratejilerle zamanında hareket etmek, başarılı yatırımların anahtarıdır.
Kudret Ayyidir
GCM Yatırım Araştırma Müdürü
Yasal uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduatsız bankalar ve müşteri ile bir yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum yapan ve tavsiye edenlerin kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinizi karşılayan sonuçlar vermeyebilir.
GCM Yatırımı
Umarız ilginizi çekebilecek güzel bir içerik sunabilmişizdir.