17 NİSAN 2023PAZARTESİ
MART MERKEZİ İDARİ BÜTÇE – HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
2023 yılı Şubat ayında merkezi yönetim bütçesi 170,6 milyar TL açık verdi (grafikteki gri çubuklar), 2023 Ocak-Şubat döneminde toplam bütçe açığı 202,8 milyar TL, son 12 aylık toplam bütçe açığı ise 441,5 milyar TL. Merkezi yönetim bütçesi ile iyi sonuçlar veren hazine nakit bütçe dengesi (grafikteki mavi çubuklar) Mart ayında 32 milyar TL açık verdi. Yani 2023 Ocak-Mart döneminde 257,8 milyar TL, son 12 ayda toplam 404,1 milyar TL nakit açığı oluştu. Merkezi yönetim bütçesinin de benzer sonuçlar vermesini bekleyebiliriz..
Kaynak: Türkiye Veri İzleme
MART AYI KONUT SATIŞLARI – TÜİK
2023 Şubat ayında Türkiye genelinde toplam 80 bin 31 konut satıldı (grafikte kırmızı çizgi). Toplam satışın yaklaşık 77.000’i Türk vatandaşlarına (grafikteki gri çubuklar), 3 bini ise yabancılara (grafikteki mavi çubuklar) yapıldı. Ocak-Şubat döneminde 178 bin konut satılırken, son 12 ayda toplam 1 milyon 477 bin konut satıldı. Mart ayında kredi hacmindeki artışın konut satışlarına nasıl yansıdığına odaklanacağız..
Kaynak: Türkiye Veri İzleme
ŞUBAT AYI ÇALIŞAN İSTATİSTİKLERİ – TÜİK
Sanayi, ticaret, hizmetler ve inşaat sektörlerinde toplam ücretli çalışan sayısı 2023 yılı Ocak ayında yıllık %7,8 artış ve aylık bazda %1,2 düşüşle 14,6 milyona ulaştı. Düzeltilmemiş verilere göre, ücretli çalışan sayısı aylık bazda sanayi sektöründe %0,8, ticaret-hizmet sektöründe %1,2 ve inşaat sektöründe %2,0 azaldı. Aylık bazda ücretli çalışan sayısındaki düşüş talep tarafındaki zayıflığı desteklemektedir..
Kaynak: TÜİK
ŞUBAT ULUSLARARASI YATIRIM POSTASI – TÜİK
Ocak 2023’te Türkiye’nin uluslararası varlıkları bir önceki aya göre %0,6 artarak 312,1 milyar dolar olurken, yükümlülükleri bir önceki aya göre %1,8 azalarak 574,1 milyar dolar oldu. Böylece, Türkiye’nin yurt dışından alacakları ile dış borcu arasındaki net farkı gösteren “net uluslararası yatırım pozisyonu”, Ocak ayında bir önceki aya göre %4,6 azalarak 262,0 milyar dolar açık verdi. Bankalar 2018 yılından itibaren kredi taahhütlerini azaltmaya devam ederken, genel devlet ve diğer sektörler 2022 Ekim ayından itibaren kredi taahhütlerini artırmaktadır. Genel yönetim ve bankacılık dışı kesimin kur riskinin artmaya devam etmesi, özellikle merkezi yönetim için yüksek maliyetli borçlanma gereğinin artacağı anlamına geliyor.
Kaynak: Türkiye Veri İzleme
18 NİSAN 2023SALI
ŞUBAT AYI KONUT FİYAT ENDEKSİ (BFE) – TCMB
TCMB’nin hesaplama yöntemine göre “Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan TÜFE” Ocak 2023’te %6,9 arttı. KPI’daki yıllık artış %153,1, aynı dönemdeki reel artış ise %59,1 oldu. Aşağıdaki grafikte, Ağustos 2022’den bu yana KFE’nin (sarı çizgi) inşaat maliyetlerinden (mavi çizgi) daha hızlı arttığını görüyoruz. Grafikteki gri çubuklar aylık satış hacmini gösterir.
Kaynak: Türkiye Veri İzleme
19 NİSAN 2023ÇARŞAMBA
TCMB NİSAN PİYASA KATILIMCI ANKET SONUÇLARI – TCMB
Mart 2023’te yılsonu TÜFE enflasyonu %37,7, 12 aylık TÜFE enflasyonu %31,6, yılsonu USD/TL kuru 22.910, sonraki 12 aysonu USD/TL kuru 23.521, yılsonu cari işlemler hesabı oldu. açık 36 milyar dolar oldu. Söz konusu beklentilerin Şubat ayı anketine göre artması beklenirken. Öte yandan, Mart ayı anketinde 2024 toplam cari açıkta 25,9 milyar dolar, 2023’te %3,5 GSYİH büyümesi ve 2024’te %4,4 GSYİH büyümesi olarak tahmin edilen beklentilerin önceki yıla göre düştüğünü gördük. şubat anketi Özellikle ABD ve Avrupa ekonomilerindeki yavaşlama sinyalleri, Türkiye’nin büyüme potansiyeli üzerinde aşağı yönlü risk oluşturmaktadır..
Kaynak: Türkiye Veri İzleme
NİSAN TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ – TÜİK
Mart 2023’te tüketici güven endeksi aylık %2,9 düşüşle 80,1’e geriledi. 0-200 arasında değer alabilen endeksin 100 seviyesinin altındaki değerler tüketici güveninde karamsar, üzerindeki değerler ise iyimserliği ifade ediyor. Endeksteki düşüşte finansal durum, ekonomik durum, işsizlik, motivasyon ve tasarruf ve harcama kabiliyetindeki bozulmanın etkisini gördük. Talep tarafındaki zayıflık sinyalleri Nisan’da tüketici güvenini zayıflatmaya devam edebilir.
Kaynak: TÜİK
ŞUBAT AYI TARIMSAL GİRDİ FİYAT ENDEKSİ (TARIM GFE) – TÜİK
2023 Ocak ayında gübre fiyatlarında bir önceki aya göre düşüş ve aynı dönemde enerji fiyatlarında sınırlı artış olmasına rağmen, bakım, veterinerlik ve ilaç sektörlerindeki keskin artışlar nedeniyle Tarımsal GFE bir önceki aya göre %6,24 arttı. diğer mal ve hizmetlerde yıllık enflasyon artışı %95 iken yavaşlayarak .99’a geriledi. Dünyada gıda fiyatları Nisan 2022’den beri sürekli düşüyor. Gübre ve enerjide ithal girdiye bağımlı olan Türkiye’de, Kasım 2022’den itibaren gübre fiyatlarının düşmesi ve enerji fiyatlarının zayıflaması nedeniyle yıllık Tarımsal GFE artışı yavaşlıyor. Fakat Söz konusu yavaşlamanın kalıcılığının Türkiye’deki yüksek enflasyon ortamında fiyat davranışındaki yapışkan etkinin azalmasına bağlı olduğunu da ekleyelim..
Kaynak: Türkiye Veri İzleme
ABD MERKEZ BANKASI 2023 YILI ÜÇÜNCÜ BEJ KİTAP RAPORU – http://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/publications/beige-book-default.htm
Fed’in 9 Ocak-26 Şubat 2023 dönemini kapsayan ikinci Bej Kitap 2023 raporunda ABD ekonomisi ılımlı büyüme kaydetti, istihdam güçlü kaldı, perakende satışlar yatay seyretti, daralan imalat sektörü toparlandı, konut arzı piyasa sınırlıydı, finansal olmayan hizmetlere talep sabit kaldı, kredi talebinin devam ettiğini, kredi talebinin azaldığını ve enflasyonist baskının azalma sinyalleri verdiğini okuduk. Mart ayı öncü verilerine göre Şubat’ta aylık %0,2 düşen perakende satışlar Mart’ta aylık %1, TÜFE enflasyonu Şubat’taki %6’dan yıllık %5’e geriledi. , İmalat sektöründe Şubat ayı düşüşü Mart’ta zayıfladı, hizmetler sektöründeki büyüme ivmesi Mart’ta zayıfladı, istihdam artışı Mart’ta zayıflamaya devam etti, tüketici güveni Mart’ta ekonomik görünüme göre bir miktar geriledi, ancak Nisan’da güçlendi. Öyleyse Mart ayını ve Nisan ayının ilk iki haftasını kapsayacak olan üçüncü Bej Kitap raporunda, ABD ekonomisinde ılımlı toparlanma sinyallerinin ve fiyat baskısındaki düşüşün devam etmesini bekleyebiliriz. Bu gelişmeler, Fed’in 3 Mayıs toplantısında politika faizini 25 baz puan artırıp bir süre bekleyebileceği yönündeki beklentileri destekler niteliktedir..
Kaynak: Türkiye Veri İzleme
20 NİSAN 2023PERŞEMBE
MART MERKEZİ YÖNETİM BORÇ STOKU – HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
2023 yılı Şubat ayında merkezi yönetim borç stoku aylık %0,7 artarak 4,2 trilyon TL oldu. Stokun %36’sı (1,5 trilyon TL) Türk lirası, kalan %64’ü ise döviz cinsindendir. Öyleyse Döviz kurundaki artışlar, merkezi yönetimin borç stokunun ve borçlanma ihtiyacının artmasına neden olmaktadır.. 2022’nin son çeyreğinde merkezi yönetim borç stokunun GSYİH’ya oranının (%26,9) son 30 yılın en düşük seviyesinde olması elbette olumlu bir gelişme, ancak hazinenin yurt dışından borçlanma ihtiyacının 2022’nin son çeyreğinde çıkması kesinlikle olumlu bir gelişme. yüksek maliyetler, Türkiye’nin risk primi üzerinde hâlâ ağır baskı oluşturuyor.
Kaynak: Türkiye Veri İzleme
MART YABANCI ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ (YD-ÜFE) – TÜİK
2023 yılı Şubat ayında YD-ÜFE yıllık %48,13, aylık %0,42 arttı. Şubat ayında enerji ve enerji dışı emtia girdi fiyat artışlarının yıllık bazda yavaşlaması da yurt dışında üretim yapan üreticilerin maliyet artış hızını yavaşlatmıştır. Döviz kurunun aylık sadece %0,8 arttığı Mart ayında enerji ve enerji dışı emtia fiyatlarında bir önceki aya göre düşüşün devam etmesi YD-ÜFE’deki aylık artışı sınırlayabilir..
Kaynak: Türkiye Veri İzleme
fulyagurbuz.com
Umarız ilginizi çekebilecek güzel bir içerik sunabilmişizdir.