ABD Hazine Bakanı Yellen’ın ABD borç tavanı ve temerrüt riskine ilişkin açıklamasının ardından ABD borsalarının ana endeksleri dün akşam saatlerinde yüzde 1’in üzerinde düşüşle kapandı. Hatırlanacağı üzere Yellen, Kongre’ye yazdığı mektupta, gerekli düzenlemeleri onaylamaması halinde bakanlığın “muhtemelen 1 Haziran’dan itibaren” yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceğini belirtmişti.
ABD borç tavanı kriziyle uğraşırken, ABD’li düzenleyici kurumlar bankacılık sektöründe 2008’den bu yana yaşanan en büyük krizi çözmeye ve sektörde süregelen sorunları durdurmaya çalışıyor. Bu kapsamda First Republic Bank’ın (FRB) el konulmasının ardından varlıkları JP Morgan’a satılsa da ABD bankacılık endeksindeki ‘ateş’ henüz durmuş değil. KBW bölgesel banka endeksi, FRB’nin iflasının yatırımcıların diğer orta ölçekli borç verenlerin mali durumuyla ilgili endişelerini artırmasıyla dün %4,5 düştü. İflas kervanına yeni bankaların eklenmesinden korkuluyor. Tüm gözler Los Angeles merkezli PacWest Bancorp (%35’ten fazla hisse düşüşü) ve Western Alliance Bank’ta!
Bu gelişmelere paralel olarak ABD 5 yıllık risk primi (CDS) 74 baz puanla rekor seviyeye yükselirken, Fed’in politika faizi bu akşam sona eren olağan faiz toplantısında 25 baz puan artırıldı. bu da son 16 yılın en yüksek seviyesine getiriyor, bundan sonra da sabit kalmasını bekliyorlar. Nitekim iflas eden 3 banka ve iflas için sırada bekleyen potansiyel bankaların yanı sıra dün ABD’de açıklanan ve beklenenden zayıf gelen JOLTS raporu (işsizlik verileri) sonrası, sonunda 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi geldi. Yılın forward sözleşmeleri de boy göstermeye başladı!
Bu gelişmelerin piyasaya yansıması gecikmedi. Dolar ile ters korelasyon gösteren ons altın, Fed’in faiz artırımlarının sona erdiği algısıyla hızla 2.015 dolar seviyesinin üzerine çıkarken, küçük kardeş gümüş toparlanarak 25,30 dolara yükseldi (gram altını not edelim). 1.265 TL ile rekor seviyelerde). Dünkü bültenimizde de belirttiğimiz gibi kıymetli metaller için tonumuz olumlu olsa da rüzgarın hızla yön değiştirmesi nedeniyle iddialı konuşmak yerine temkinli bir şekilde uzun pozisyonlarımızı korumayı tercih ediyoruz. Sonuç olarak, bu yılın tüm zamanların en yüksek seviyesinin yeniden test edilebileceğini düşünüyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizinin %3,40’a gerilemesi ile EURUSD paritesi yeniden 1,10 seviyesinin üzerine çıktı. EUR’da uzun süre ufukta görünen 1.1270 seviyesini aradık.
ABD’de yaşanan bankacılık kriziyle birlikte resesyon riskinin artması, değerli metaller dışındaki emtia fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturdu. IMF ve Dünya Bankası’nın bahar toplantılarında işaret ettiği gibi, küresel büyümenin yapısal olarak zayıf olduğu bir dönemde Brent ham petrolünün fiyatı dün 75 dolarla Mart sonundan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Direniş koini Bitcoin, bir kez daha 28.600 dolardaki bir sonraki hamlesini arıyor. Teknik açıdan 28.800$ seviyesinin üzerindeki haftalık kapanışları olumlu okumaya devam edeceğiz.
Türkiye’de dün açıklanan imalat PMI verileri Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Genel görünümün aksine Nisan’da 51,5’e yükselen endeks, depremin siparişlerde yeniden yapılanma ihtiyacını yansıtarak imalat sektöründeki toparlanmanın sınırlı olduğunu gösteriyor. devam ediyor. Hatırlanacağı üzere endeks, Ocak ayında 10 aylık bir aradan sonra büyümeye işaret eden 50 seviyesinin üzerine çıkmasının ardından Şubat ayında meydana gelen depreme rağmen 4 ay boyunca bu seviyenin üzerinde seyretti. Öte yandan Ticaret Bakanlığı’nın öncü dış ticaret verilerine göre Nisan ayında dış ticaret dengesi 8,9 milyar dolar açık verirken, yılın ilk dört ayında açık 43,5 milyar dolar ile rekor kırdı. .
Ancak Türk mali piyasalarında hava hala karamsar. Borsa İstanbul 100 endeksi günü %2 düşüşle kapatarak Şubat başından bu yana en düşük seviyesine geriledi. TCMB’nin döviz kurunu sabitleme çabası hız kesmeden devam ederken, bilanço içi ve bilanço dışı döviz pozisyonunun da gösterdiği gibi, TCMB’nin cephanesi veya hareket alanı daralıyor. Nereden bakarsak bakalım USDTRY kurunda gün geçtikçe enerji toplanıyor. Oranın seçime kadar tutulacağını, sonra (kim kazanırsa) serbest bırakılacağını düşünüyoruz. Bu beklentinin Türk mali piyasalarının görünümünü bozduğunu belirtmek gerekir.
Amerika borsalarının olumsuz kapanmasının ardından yeni güne başlarken hava Asya borsalarında da olumsuz. Şanghay borsası %1’lik artışla işlem görse de kalan bölgelerde kırmızı renk ön plana çıkıyor. Gözler akşam yapılacak FED toplantısını beklerken, TÜİK bugün resmi enflasyon verilerini açıklayacak. Piyasa tahmini aylık TÜFE artışının %2,7, yıllık gerçekleşmesinin ise %44 olacağı yönündedir. Maalesef TCMB politika faizi, banka döviz kurları gibi enflasyon rakamları hayat pahalılığıyla örtüşmüyor.
iktisatbanl.com
Umarız ilginizi çekebilecek güzel bir içerik sunabilmişizdir.