Güldem Atabay: AKP yapımı ekonomik girdaptan çıkışta Millet İttifakı’nın işini kolaylaştıracak iki küresel dinamik – 2022

Türkiye’nin kaderi olan seçimlerinde son 10 gün. AKP liderliğindeki ekonomi bürokrasisi, karar verme pozisyonunda, vitesi seçime kadar tıkalı olan çarkı döndürmek için öngörülemeyen adımlarla ekonominin işleyişine müdahale etmeye devam ediyor.

Öyle ki, ekonomide çarklar dönmüyor, piyasalar çalışmıyor, AKP’ye destek vermeye odaklanmış ekonomi kurumları için ellerinde tutabilecekleri son “iyi” senaryo bu. Beklenmese de, Erdoğan iktidarda kalırsa, yaz gelmeden patlak verecek olan ödemeler dengesi krizi, Erdoğan’ın ekonomiyi yönetme becerisiyle büyüyecek ve Türkiye’yi daha önce hiç yaşamadığı bir hiperenflasyon sarmalına itecektir.

İktidar değişikliği, atılan hızlı ve doğru ilk adımlarla, kuşkusuz Türkiye ekonomisinin toparlanma sürecini sıfırdan başlatacaktır. Başarının kalıcılığı, ekonomide ve hemen her alanda çöken devlet kurumlarının yeni bir anlayışla yeniden canlandırılması, yeni bir üretim ve paylaşım modelinin getirilmesi ölçeğinde gerçekleşecektir.

Başkanlık sistemine geçişle birlikte hızlanan ve Yeni Ekonomi Modeli saplantısıyla kalıcı hale gelen ekonomik sorunların bitmeyen bir döngüye girmesi elbette tesadüf değil.

Bu sarmaldan çıkış, Ekonomideki Millet İttifakı’nın Yıldızlar Takımı tam kadroyla doldurulduktan sonra bile bir gecede olmayacak. Boğulma duygusundan kurtulacak, açlığın çaresi iktidar değişikliği ile başlayacak olsa da, Türk ekonomisine verilen zararın telafisi ne yazık ki yıllar sonra sayılacaktır.

Peki, 14 Mayıs’ta beklenen iktidar değişikliğinin ardından ekonomideki toparlanmayı hızlandırabilecek tesadüfi unsurlar olmayacak mı? Örneğin AKP’nin tükenmiş ekonomi politikalarına hayat öpücüğü veren 2008 Küresel Mali Kriz sonrası bol ve ucuz para gibi bir şans Millet İttifakı döneminde mümkün değil.

Pandemi sonrası başta Fed olmak üzere büyük merkez bankalarının son 40 yıldır ilk kez başını kaldıran ve şiddetli bir şekilde küresel enflasyona verdiği uzun vadeli sıfır faiz, bol ve ucuz döviz dönemini anlattı. yıl, uzun bir süre sona erdi. Bu bize, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra iktidara gelmesi beklenen muhalefetin, AKP’nin yarattığı çöküşün, AKP’nin iki kez aldığı büyük destekten mahrum kalması durumunda daha zorlu bir zeminde ortaya çıkması gerektiğini söylüyor. dış konjonktür. 21 yılda ve yıllarca.

Buna rağmen iki önemli gelişme, Türkiye ekonomisi için doğru kadroların doğru işleri yapmasıyla beklenenden daha güçlü bir küresel ekonomik desteğin mümkün olduğunu düşündürüyor.

Biri, Fed’in dün gece itibarıyla faiz artırımlarını tamamlaması. Diğeri ise, yüksek faiz oranlarına tepki olarak küresel ekonomide başlayan yavaşlamanın yanı sıra Çin ekonomisindeki dengesiz toparlanmanın enerji fiyatları üzerinde baskı oluşturacak olmasıdır.

Doğru ekonomi politikaları uygulandığı takdirde, Türkiye ekonomisine sermaye akımlarını destekleyebilecek olan “Fed faiz artırım döngüsü” stresi geride bırakılır.

FED’İN FAİZ YÜKSELTME DÖNGÜSÜNÜN SONU ULUSAL İTTİFAK’IN DIŞ PİYASA DESTEĞİ

Fed politika faizini neredeyse bir yıl içinde sıfırdan %5,25’e çıkardı. Buna rağmen pandemi döneminde verilen parasal desteğin ertelenmiş taleple birleşmesi sonucu ortaya çıkan enflasyonla mücadelede %2 hedefine ulaşmak için daha çok yolu var. Ayrıca, bilançosunu salgın öncesi seviyelere getirme hedefi, küresel piyasalarda döviz likiditesini daraltıcı bir etkiye sahiptir.

Buna rağmen Mayıs ayı sonunda Millet İttifakı’nın göreve başlayacağı, Fed’in artık faiz artırmayacağı dönemin çok başında olmak büyük avantaj. ABD ekonomisinin ileriye dönük konuşmaları, faiz oranlarındaki hızlı ve erken yükselişin ardından bu çok yüksek politika faizine büyüme ve enflasyonun nasıl tepki vereceği değil. Daha çok belirli bir yönde ne kadar hızlı hareket edeceği ile ilgili.

Büyümedeki yavaşlama Fed’in beklediği gibi sıfır büyüme çizgisinde mi kalacak yoksa piyasaların korktuğu gibi resesyona mı başlayacak? Manşet ABD enflasyonunda düşüş devam ederken çekirdek enflasyondaki gerileme nasıl olacak? Buna bağlı olarak Fed’in %5,25 ile zirve yaptığı yerden kademeli faiz indirimleri piyasaların beklediği gibi 2023’ün sonunda mı başlayacak yoksa 2024 ortalarına kadar mı devam edecek?

Doğru ekonomi politikaları uygulandığı takdirde, Türkiye ekonomisine sermaye akımlarını destekleyebilecek olan “Fed faiz artırım döngüsü” stresi geride bırakılır. İşler yolunda giderse, Fed’in faiz indirimi sinyali vermesi ve ardından indirimlerin başlaması, yabancı yatırımcıların Türkiye gibi büyük bir ekonomide “değişim” gerçeğini satın alacaklarının garantisidir. Yabancı sermayenin ülkeye yeniden girişi, cari açığın finansman kalitesinin artması nedeniyle ödemeler dengesi krizini sona erdireceği gibi, enflasyonla mücadelede de önemli bir kaldıraç olacaktır. TL’de yaratacağı istikrar.

TL’nin dolar karşısındaki değeri ise bugün göklerde uçuşan 25-35 seviyeleri büyük ihtimalle 2023 sonunda yabancı kuruluşların raporlarında yer almayacak.

Sonuç olarak, petrol fiyatları 70 doların altına düştü. OPEC’in beklenmedik üretim kesintileri şimdilik bu düşüşün hızını yavaşlatıyor. Ülkenin ithal etmek zorunda olduğu enerji fiyatlarının düşme eğiliminde olması büyük bir avantaj.

ENERJİ FİYATLARI OLUMLU DÖNGÜDE Türkiye İçin

Pandemiden toparlanma sürecinde Ukrayna’nın işgalinin küresel ekonomik büyümenin zirvesine gelmesi, küresel enerji fiyatları üzerinde beklenmedik bir şok oldu. Bu durum enflasyonda beklenen zirveyi yükseltirken, büyük merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında devreye aldıkları faiz artırım döngülerini daha yüksek seviyelere taşıdı.

Pandemiden çıkışa denk geldiği söylenebilecek Çin ekonomisinin yeniden açılması da enerji fiyatlarına ayrı bir destek sağladı.

Bu şok aynı zamanda, yeşil dönüşümü destekleyen küresel ısınma nedeniyle yeni petrol kaynaklarına yapılan yatırımların azaldığı bir zamanda geldi; enerji fiyatı şokunun şiddetini ve süresini artırdı.

Mayıs 2023 seçiminin bu döngünün tersine döndüğü bir döneme denk geldiğini gözlemliyoruz.

Fed faiz artışlarının küresel ekonomide yarattığı ve yaratacağı yavaşlama, petrol talebi ve fiyatlarının zirveden dönüşünü destekledi. Enflasyonda somut bir düşüş yaşanmadan Fed’in faiz tarafında geri adım atmayacağı beklentisi, küresel ekonomik büyüme açısından uzun bir yavaşlama döneminin başladığına işaret ediyor.

Çin ekonomisinin dışa açılmasıyla desteklenen yüksek enerji fiyatları kalıcı olmadı. Dış talebin zayıflaması nedeniyle Çin imalat sanayi küçülmeye başladı. Hizmetler ve turizm sektörünün yanı sıra Çin’in ekonomik büyümesinin en az bir yıl daha %5 olan hedef seviyenin altında kalması bekleniyor. Sonuç olarak, petrol fiyatları 70 doların altına düştü. OPEC’in beklenmedik üretim kesintileri şimdilik bu düşüşün hızını yavaşlatıyor.

Yüksek cari açık veren ve AKP döneminde döviz finansmanı yaygınlaşan Türkiye için enerji fiyatlarının ithalata yönelmesi büyük bir avantaj. Doğru ekonomi politikasının cari açığın kapanmasını desteklerken seçimden sonra devreye girecek olması, daralan cari açığın finansman tarafının sorun haline gelmesini de engelleyecektir.

Seçimden sonra Millet İttifakı’nın elinde patlayacak AKP yapımı ekonomik girdaptan çıktığımızda hissedeceğimiz sürtüşme etkisini hafifleten iki önemli faktör Fed’in faiz döngüsü ve enerji fiyatlarında beklenen seyir. AKP’nin yarattığı ekonomik çöküşü tamamen atlatmak yıllar alacak olsa da bu dönemi daha az hasarla atlatmak için iki önemli kaldıraç.

Artık seçmenlerin değişim tercihlerini 14 Mayıs’ta sandığa yansıtmaları gerekiyor. Bundan sonra yapılacak çok iş ve nasıl yapılacağı var ve bir yol haritamız var.

Siyasi Yol

Umarız ilginizi çekebilecek güzel bir içerik sunabilmişizdir.

Yorum yapın

SPONSORLAR
index 7663
index 5743
index 7283
index 5735
index 3644
index 3917
index 6484
index 3861
index 7415
index 1312
index 6399
index 1787
index 2106
index 3765
index 5889
index 2607
index 8621
index 7073
index 8390
index 6895
index 2026
index 5729
index 6434
index 9861
index 3499
index 3516
index 5734
index 8202
index 1801
index 5152
index 6329
index 8218
index 7541
index 1681
index 8175
index 7554
index 7030
index 9462
index 1398
index 8977
index 4925
index 7359
index 7197
index 3782
index 9165
index 2068
index 9352
index 6968
index 9287
index 7824
index 7289
index 3742
index 1688
index 9572
index 8853
index 5119
index 2566
index 3859
index 1902
index 7347
index 5586
index 1613
index 4967
index 4972
index 6428
index 9729
index 5215
index 9486
index 6345
index 9785
index 5052