Fabrizio Casaretto: Dolar Ne Olacak? – 2022

Bir önceki yazımda “altın kaybetmez” ibaresini masaya yatırıp altınla ilgili gerçek hesaplarla her zaman doğru yatırım olmadığını aktarmaya çalışmıştım.

Uluslararası piyasalarda altın fiyatları düşerse yanlış zamanda ters işlem yapılırsa zarar edilebilir. Bu sarı metal bir rezerv, mücevherat, endüstriyel ürün veya ödeme aracı olup, bireysel ve kurumsal portföylerde yatırım ürünü olarak da kullanılabilir.

Peki para birimi nedir?

Her ülkenin ödeme aracına döviz denir yani sadece döviz değil Türk Lirası da bir dövizdir. Pariteler, uluslararası piyasalarda kabul gören ve konvertibl olan para birimleri arasında kurulur. Döviz işlemleri yapılırken hangi para birimlerinin kullanılacağının iyi belirlenmesi gerekir, aralarındaki paritede işlem gerçekleşir.

Evet, kısacası para birimleri bir yatırım ürünü değil, bir ödeme aracıdır. Ama günümüzde insanlar nakitlerini değer kazanacak bir para biriminde tutma eğiliminde olabilir, buna yatırım diyenler veya baz olarak tuttukları bir para biriminin değer kaybına karşı koruyanlar olabilir.

Unutulmamalıdır ki döviz genel olarak satın alınan bir mal veya hizmet karşılığında verilen bir finansal üründür. Kriptolar da öyle, aslen bir ödeme aracı ama sokaktaki insanların cep telefonundan bile kolayca ulaşabildiği spekülatif bir finansal araç olarak alınıp satılıyor, çok az kişi ödeme aracı olarak kullanıyor. Son zamanlarda hakkında yazılan kripto para sayısına bakılırsa, dünyadaki para birimi sayısının artık binlerce olduğu varsayılabilir …

Geleneksel ulusal para birimleri arasında daha sık kullanılanlar vardır ve bu para birimleri ürün ve hizmetlerin fiyatlandırılmasında kullanılabilir. En bariz örnek ABD doları, aynı zamanda Avrupa Avro, Japon Yeni ve İngiliz Sterlini’dir. En popüler para birimleri bunlar diyebiliriz, arkasında pek çok ekonomik ve siyasi sebep var ama en önemlisi bu ülkelerin nispeten daha istikrarlı ekonomilere sahip olması ve dünyada söz sahibi ticari hacimler yaratması.

Türkiye gibi biraz daha hassas ve dalgalı ekonomiye sahip ülkelerde soru “Dolar ne olacak?” Sorusu sık sık gelebilir ama asıl soru “Türk Lirası ne olacak? diye sormak daha uygun olmaz mı? Aslında soru sadece Dolar için soruluyor, peki ya diğer para birimleri? Bizi ilgilendiren, dolara ne olacağı değil, kendi paramızın ne kadar kazanıp kaybedebileceği değil mi?

Seçim sürecine birkaç hafta önce girdik ve o zamandan beri döviz kurlarına ne olabileceğine dair sürekli sorular soruluyor, çeşitli analizler ve yorumlar yazılıyor. Bazılarına katılmama rağmen herhangi bir rakam vermenin somut bir yaklaşım olmayacağı kanaatindeyim. Elbette teknik analiz de yapılabilir ve ben şahsen temeller ile teknikleri karıştırarak sonuçlarıma ulaşabilirim ama altını çizmek isterim ki kimsenin böyle veya böyle cümleler kurmasını çok doğru bulmuyorum.

Öncelikle ders tahmini elbette önemli, bazen çok bariz, bazen zor. Ancak genel ekonomik ve siyasi konjonktür tahmin yapmayı kolaylaştırabilir. Bakıldığında dolar kurunun TL karşısında aylardır belli seviyelerde seyrediyor olması, günlük alt ve üst seviyelerin neredeyse çizilmesi grafiksel olarak çok rastlanan bir durum değil bu durum olabileceği düşüncesine yol açabilir. bir tuzak veya görünmez bir elin müdahalesi.

Dolar/TL kuru grafiğine bakıldığında, ülkemizin hassas ekonomik yapısını da eklediğimizde, 2022 Ağustos’undan bu yana kurun sıkılaşmasının teknik olarak çok doğal olduğu söylenemez, bu nispeten yatay kurun hiçbir geleneksel açıklaması olamaz. açıkladı. özgür ekonomi teorisi, tarihte özgür ve duyarlı ekonomilerde görülmemiştir. O zaman soru şu olabilir: oranlar ücretsiz mi?

Son aylarda birçok iktisatçı faiz, enflasyon ve döviz kuru analizlerinde klasik iktisat teorilerine uymayan dengesizlikler olduğunu dile getirdi. Piyasada son günlerde 3 farklı döviz kurunun birbirinden alışılmadık şekilde genişlediği görülüyor; TCMB, Bankalar ve serbest piyasa. Faiz oranlarından bahsetmemize gerek yok, bankaların açıkladığı ve sunduğu resmi oranların bununla hiçbir ilgisi yok gibi görünüyor. Bu sıkı durumun ortadan kalkması için seçim ortamının geçmesi beklenebilir ancak bu her şeyin rahatlayacağı ve bir an önce doğal akışına döneceği anlamına gelmiyor, bir süreç gerekecek.

Bir ekonomik yapının doğal işlevi ne kadar zorsa, çıktısı da o kadar değişken olabilir. Serbest bir ekonomide rakamlar olması gereken yere gelir, düşmesi gereken, çıkması gereken çıkar. Bir baskı varsa, örneğin yukarı doğru bir hareket direnç gösteriyorsa, sihirli eller çekildiğinde, gevşeme sırasında bir artış olur, o zaman olumlu ya da olumsuz, siyasi olabilecek gelişmelere göre, ortamda rakamlar gelişir. ve uzun vadede gitmeleri gereken yönde. Zaman içinde olumlu gelişmeler ülke ekonomik sistemi için olumlu sinyallere yol açar, olumsuz gelişmeler ise daha fazla aksilik yaratabilir.Bir ortamda zaten olumsuz bir imaj varsa, aynı şekilde devam etmenin yaratabileceği değersizliğin sınırı yoktur. gitme . Her ekonominin temeli, altını çizdiğim “güven” terazisidir, yani sadece sayısal politikaların değil, yasal politikaların da uygunluğu genel ekonomik durumu güçlendirir.

Türk lirasının değer kazanması için hem ekonomik hem de siyasi olumlu gelişmelere ihtiyaç var. Seçim ortamları çalkantı nedeniyle buna izin vermiyor ve genellikle yatırımcılar bekle-gör politikası izleyebiliyor, yani kişi ve kurumlar genellikle çok pozisyon almıyor ve önünü görmek istiyor ve varlıklarını korumayı tercih ediyor. Bunun için riskten korunma mekanizmaları koymak ve son dakikaya kadar beklemek çok faydalı olabilir, bu TL’nin kayıp veya kazancına karşı farklı önlemler alarak mümkündür. Bu arada TL karşısında dövizde pozisyon almak riskli bir işlem olsa da risk iştahı yüksek olanlar mutlaka uygulayabilir.
Dolara ne olacak sorusuna sayısal bir cevap vermek mümkün değil, harcanan rakamlar yaklaşık ve spekülatiftir, bazıları kendilerini ilgilendirmek ve reyting toplamak için rakamlar telaffuz edebilir. Tabii benim de kendi hesaplarım var ama yukarıda genel olarak ihtimalleri sıraladığım için en azından hangi gelişmelere göre beklentim olduğu anlaşılabilir.

Her halükarda Türk Liramız hep hayırlı olsun!

Fabrizio Casaretto
[email protected]
Yazılarım yatırım tavsiyesi içermez.

Umarız ilginizi çekebilecek güzel bir içerik sunabilmişizdir.

Yorum yapın

SPONSORLAR
index 7053
index 5258
index 5215
index 3414
index 4108
index 2824
index 6737
index 3097
index 9820
index 9234
index 6123
index 5820
index 5373
index 3846
index 4525
index 9880
index 5224
index 7659
index 2473
index 8131
index 6458
index 5278
index 5817
index 5321
index 2579
index 1178
index 5987
index 4122
index 8611
index 2523
index 5612
index 4357
index 8930
index 1572
index 7796
index 8891
index 3089
index 9851
index 6073
index 2612
index 1124
index 1542
index 6960
index 5190
index 5778
index 6760
index 3856
index 4317
index 2317
index 3795