İşletmeden tüketiciye satış anlamına gelen B2C e-ticaretin ardından toptan işletmeden işletmeye (B2B ticaret) de son yıllarda e-ticarette hızlı bir büyüme ivmesi kazanmıştır. İhracatçılar ve ithalatçılar artık geleneksel yöntemler yerine B2B pazar yerlerinden ticaret yapmayı tercih ediyor.
Bunda küresel ölçekte devam eden durgunluğun da etkisi olduğunu belirten TOBB E-ticaret Yönetim Kurulu Üyesi Ticimax Kurucuları CEO’su Cenk Çiğdemli, “İthalat veya ihracat için bir ülkeye gitmek ve onlarca toptancıyı gezmek artık Türkiye için uygun. İçinde bulunduğumuz hızlı ekonomi, hem maliyet hem de zaman tasarrufu açısından, B2B e-ticaretin küresel pazar büyüklüğü, istenen ürünleri kolayca bulma ve yüzlerce toptancıda fiyatları karşılaştırma fırsatı sağladığı için her geçen gün artıyor. .
B2B’NİN BÜYÜMESİ TÜM ONLINE SATIŞLARDAN DAHA YÜKSEK
Statista Research’ün son raporlarına göre 2023’te B2B satışların yüzde 17’sinin e-ticaret üzerinden olacağına işaret eden Çiğdemli, “McKinsey & Company araştırması 2022’de B2B şirketlerinin yüzde 65’inin sadece online satış yapacağını gösteriyor. E-ticaret araştırma platformu Digital Commerce 360’ın verdiği bilgilere göre B2B e-ticaretin küresel büyüme hızı, tüm online ticaretin yaklaşık bir buçuk katı.”
B2B İÇİN SOSYAL MEDYA ÖNEMLİ
B2B e-ticaret ile ilgili dikkat çeken bir diğer detay ise B2B alıcılarının yüzde 46’sının sosyal medya kanallarını araştırma ve karşılaştırma amacıyla kullanması. Bu ilişki, pazar yerleri dışında sosyal medyada görünür olmanın ve web sitesine müşteri çekecek dijital reklamlar yerleştirmenin önemini ortaya koymaktadır. Doğru altyapı ve doğru yönetilen kaliteli bir web sitesi ile her üreticinin B2B e-ihracat yapabileceğini söyleyen Çiğdemli, “B2B pazaryerleri önemli ama yukarıda da belirttiğimiz gibi global ithalatçıların neredeyse yarısı araştırmalarını sosyal medya üzerinden yapıyor. Bu nedenle sosyal medya kanallarından web sitenize müşteri çekecek bir plan oluşturmanız gerekiyor.”
DEVLET TEŞVİKLERİ
Yeni e-ihracat destekleri kapsamında 2023 yılı için güncellenen rakamlara bakacak olursak e-ihracat firmalarının maliyeti 27 milyon lira, B2B platformlarının maliyeti 7,2 milyon lira, perakende e-ticaret siteleri, pazaryerleri ve e-ihracat konsorsiyumlarının maliyeti 81,4 lira. milyon lira farklı kalemlerde e-ihracat desteği alabilecek. Bu rakamların özellikle KOBİ’ler için çok büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Reklam ve pazarlama söz konusu olduğunda, devletin birçok teşviki ve desteği vardır.
EN POPÜLER B2B PAZAR YERLERİ
ResearchAndMarkets.com’un en son Küresel B2B E-ticaret Pazar Yerleri 2022 raporuna göre Amazon Business, B2B pazar yerleri arasında liderdir. Amazon Business’ı eBay, Walmart ve Alibaba takip ediyor. Americanas Empresas, B2Brazil, Conrad, DHGate, Gloopor, Jumia, MaxAB, Mercateo, Scout Stock, TradeIndia, Trading, Unite, Wasoko, WeMENA ve ZAX en çok takip edilen ve incelenen pazarlardan bazılarıdır. Hepsiburada, Gmarket, Otto, Profishop, Mirakl, Allegro, Global Sources, Tradekey, Indiamart, ecplaza, kompass, ec21, diytrade, europeges, made-in-china, ecvv, globalsources, meşgul ticaret ve ThomasNet gibi popüler platformlar öne çıkan diğer pazarlardır. yer.
Umarız ilginizi çekebilecek güzel bir içerik sunabilmişizdir.