Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ne göre Mart ayında inşaat malzemeleri ihracatı 2,71 milyar dolara yükseldi. İhracat değer bazında Eylül 2022’den bu yana en yüksek rakama ulaşırken, miktar 4 milyon tonu aştı. 2023 yılı Mart ayında yıllık ortalama ihracat birim fiyatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5 arttı.
Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Mart 2023 sonuçları açıklandı. Rapora göre dış ticarette son 6 aydır görülen düşüş eğilimi Mart ayında sona erdi. Şubat ayında birçok ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin etkilerinin azaldığı inşaat malzemeleri sektörünün dış ticaretinde, Mart ayında 2,71 milyar dolarlık ihracatla 2022 Eylül ayından bu yana en yüksek rakama ulaşıldı. Geçen şubat ayına göre ihracatta yaklaşık 600 milyon dolar artış yaşanırken, bir önceki yılın Mart ayına göre değerde yüzde 18,3 düşüş yaşandı.
İhracat depremin etkilerinin ardından toparlanmaya başladı
Şubat ayında meydana gelen depremin dış ticaret üzerindeki etkilerinin azaldığına dikkat çekilen raporda, ihracatta geçen yılın aynı dönemi ile yapılan karşılaştırmalarda güçlü bir baz etkisi ortaya çıktı. Baz etkisinin kaynağı, geçtiğimiz yıl Mart ayında Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte sıçrayan fiyatlar ve ticaret kısıtlamalarıydı. Geçen yıl Türkiye’ye yönelik fiyat artışları ve talep nedeniyle çok yüksek ihracat gerçekleştirildi. Ancak Mart 2023 sonuçlarına göre ihracat 6 ay sonra ilk kez yükselmeye başladı ve miktar olarak 4 milyon tonu aştı. Mart ayında depremin ihracatı sınırlayıcı etkisi azalırken, kapasite kullanımı kısmen toparlandı. Rapora göre inşaat malzemeleri sektörünün yıllık ortalama ihracat birim fiyatı mart ayında geçen yılın mart ayına göre yüzde 15,5 arttı. Böylece Mart 2023’te ortalama yıllık ihracat birim fiyatı 0,67 dolar/kg seviyesine ulaştı.
Aylık ithalat 1 milyar doları aştı
Ekonomi çevrelerinin yakından takip ettiği Türkiye İMSAD raporunda, ihracattaki iyileşmeyle birlikte ithalatta da rekor artışa dikkat çekildi. Sonuç olarak inşaat malzemeleri sektörünün 2023 Mart ayı ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak ilk kez 1 milyar doları aştı. 2023 yılı Mart ayında inşaat malzemeleri ithalatı ise 380 bin 525 ton olarak gerçekleşti. Miktar bazında ise en büyük ithalat Temmuz 2017’den sonra gerçekleşti. İnşaat malzemeleri sektörünün yıllık ortalama ithalat birim fiyatı ise 2023 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 azalarak 2,75 dolar/kg oldu.
Yıllık ihracat düşmeye devam ediyor
Mart ayı ihracat performansına bağlı olarak yıllık (son 12 aylık) inşaat malzemeleri ihracatı 32,33 milyar dolara geriledi. Yıllık ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azaldı. 2023 yılı Mart ayında yıllık ihracat miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,1 azalarak 53,29 milyon tona geriledi. Yıllık ortalama ihracat birim fiyatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,6 artarak 0,61 dolar/kg olarak gerçekleşti. Raporda, depremin etkisinde kalmaya başlayan inşaat malzemeleri ihracatının piyasalardaki yavaşlama ve değerli Türk Lirası’ndan olumsuz etkilendiği belirtildi. Türk lirasının değerli kalması durumunda ithalatın yeni rekorlar kırabileceği vurgulandı.
Alt sektörlerde farklı ihracat trendleri gerçekleşti
İnşaat malzemeleri sektöründeki alt sektörlerin ihracat performansı, 2023 yılı Mart ayında bir önceki Şubat ayının oldukça üzerinde gerçekleşti. Ancak geçen yılın aynı ayına göre farklı trendler ortaya çıktı. Sonuç olarak, Mart 2023’te 8 alt ürün grubunun 5’inde ortalama ihracat birim fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüksek olurken, 3 alt sektörde geriledi.
2023 yılı Mart ayında mineral, taş ve toprak ürünleri ortalama ihracat birim fiyatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 arttı. Demir çelik ürünleri ortalama ihracat birim fiyatı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,7 arttı. Diğer yan ürünlerdeki artışlar düşük seviyesini korudu. Prefabrik yapıların ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 33,7, metal esaslı ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı ise yüzde 6,6 düştü.
2023 Mart ayında 8 alt ürün grubunun 5’inde ihracat bir önceki yılın Mart ayına göre geriledi. 3 alt ürün grubunda miktar bazında ihracat Mart 2022’yi geçti. Miktardaki düşüşün başlıca nedeni piyasalardaki yavaşlamadır. Bu dönemde ihracat, demir çelik ürünlerinde yüzde 41,4, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 27,5 azaldı. Metal esaslı ürünlerin ihracatı yüzde 15,1, prefabrik yapı ihracatı yüzde 32,9 azaldı. Kimyasal bazlı ürünlerin ihracatı hacim olarak yüzde 10,5 arttı.
2023 yılı Mart ayında 8 alt ürün grubunun 5’inde ihracat değerinde bir önceki yılın Mart ayına göre düşüş yaşandı. 3 alt ürün grubunun ihracatı değer kazandı. Mart 2023’te değer düşüklüğü demir çelik ürünlerinde yüzde 33,4, metal esaslı ürünlerde yüzde 20,7, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 15,8 ve prefabrik yapılarda yüzde 65,1 oldu. İhracat değeri kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 19, elektrik malzemeleri ve teçhizatında yüzde 9,5 arttı.
forex.com
Umarız ilginizi çekebilecek güzel bir içerik sunabilmişizdir.