Ev sahiplerinin yeni yöntemi pes dedirtti. Kira fiyatlarını yükseltmek için her yolu deneyen ev sahiplerinin denemediği yöntem neredeyse kalmadı.
Fahiş kira bedellerine karşı devletin aldığı önlemlerin üzerine çıkarak baskıyı ve arzuları bir üst seviyeye taşımayı başaran ev sahipleri, inanılmaz yöntemlerle hiç sorun yaşamıyor. Şeytanın aklına gelmeyecek yöntemlerle kiracıları zor duruma sokmaya devam eden mal sahipleri bu sefer de karaborsaya.
Kiraların artmasıyla birlikte eski kiracılarına savaş açan ev sahipleri akıl almaz yöntemlerine devam ediyor. Hemen hemen her gün kiracı-ev sahibi anlaşmazlığı çıkıyor ve kullanılan yöntemler deşifre oluyor.
Devletin kiracıları korumak için aldığı önlemleri her fırsatta bozmayı başaran mal sahipleri, şimdi de radardan uzak durmak için karaborsa yöntemini kullanıyor. Uçan kiraların valilikler tarafından mühürlenmesinin ardından mülk sahipleri karaborsayı kullanıyor. Kısa süreli kiralama yapmaya başlayan ev sahipleri artık reklam vermiyor, kiracı adaylarını telefonla bilgilendiriyor ve evi yüksek fiyattan kiralıyor.
Deprem öncesi 800-1000 lira olan ev kirası, göç sonrası 3 bin 500, 5 bin ve hatta 10 bin liraya fırladı. Ticaret Bakanlığı’nın aşırı kira artışlarına karşı önlem alması ve valilerin yüksek kira artışı olan daireleri mühürlemesinin ardından mülk sahipleri bu kez karaborsa yoluyla kiralamaya yöneldi.

Dünya Gazetesi’nin haberine göre Malatya, Elbistan ve İskenderun’dan yoğun göç alan Elazığ’daki emlak çevreleri, yoğun talep nedeniyle kiraların çok arttığına dikkat çekti. Emlak danışmanları, deprem öncesi kiraların 1.000-1.100 lira seviyesinde olduğunu söylerken, satışların 2 milyon liradan 2.4-2.8 milyon liraya çıktığına dikkat çekti.
1 SAAT İÇİNDE ÜCRETSİZ YAPILACAKTIR
Emlakçılar bölgede kiralık ev bulmanın zor olduğunu, bulamayanların yakınlarının yanında kaldığını ve depremzedelerin çoğunun yakınlarına sığındığını belirtti. Yaklaşık 15 gün önce iki kiralık ev geldi. “Ücret ne olursa olsun 3 bin lira da 5 bin lira da bir saat içinde tutuldu” diyor.
Diğer bölgelerdeki emlak danışmanları da talep nedeniyle kiralama rakamlarının çok yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Emlakçılar, deprem öncesi 2 bin-2 bin 500 lira seviyesinde olan dairelerin depremden sonra 10 bin liraya kadar fırladığına dikkat çekerken, emlakçılar bunların ilk olarak 2014 yılında kiraya verildiğine dikkat çekti. Ancak valilik şikayet üzerine soruşturma başlattı. Fahiş fiyatlarla ve bir seferde 9-10 bin lira olan dairelerin bu fiyatlardan kiralanmaması için valiler tarafından mühürlendiğine işaret eden emlak danışmanları, bazı mülk sahiplerinin ilandan kaçındığının altını çizdi.
Mühürleme cezalarının kesilmesinin ardından kiranın müstakbel kiracı ve tanıdıklara telefonla bildirilerek yapıldığına dikkat çeken emlak çevreleri, “Sahibi fiyatı yüksek tutuyor. Kiracı aramak yerine kiracı olduk. Alıcı sorunu yok, bir saat içinde kiralanıyor.”
“BİZİM UCUZ 4-5 BİN LİRA”
Emlakçılar, deprem öncesi bölgede kiraların gülünç derecede düşük olduğuna dikkat çekerek, “Eskiden 500 liraya bile kiralar vardı. Şu anda bu rakamları bulamazsınız, 4-5 bin lira arasında kiralıyor. 4-5 bin lira bulunca ucuz diyoruz. Yüksek artışlar büyük göçten kaynaklanmaktadır. Sadece Elazığ 100 bin göçmen aldı. Bunların yüzde 60’ı Malatyalı” dedi.
Göç alan illerde yüksek fiyatlarla kiralamanın zor olmadığına dikkat çeken emlak çevreleri, “Bazı mülk sahipleri emlakçılık da yapıyor. Fahiş fiyatlarla kiracı bulmak artık çok kolay. Eşine, arkadaşına, komşusuna haber vererek hızlıca kiracı bulabilirler ve 9-10 bin liraya kiralayabilirler” dedi.
DOĞRU RADARDA KALMAK İÇİN YENİ YÖNTEM
Tüketici Sendikaları Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, deprem sonrası göçün yaşandığı illerde kira artışlarının arttığının altını çizdi. İlanda yer almama sebebinin idari radara yakalanmamak olabileceğine işaret eden Deniz, “Denetime rağmen başta Erzurum, Konya, İstanbul, Mersin ve Antalya’dan olmak üzere yüksek kiralarla ilgili yoğun şikayetler alıyoruz.”
Deniz, görüştükleri emlak danışmanlarının kiralama işlerinin gerilemeye başladığını söylediğine işaret ederek, “Mal sahipleri piyasadaki artıştan korunmak ve idari radara takılmamak için cari fiyattan kiralamak istediklerini söylüyorlar. Değeri bugünden 10 bin lira diyorlar bu da barınma sorununu artırıyor.
Bu depremden sonra çok karşılaştığımız bir şey. Daha yüksek seviyelere çıktı. Çok küçük evler bile minimum 10 bin liradan kiralanıyor. İnsanlar çok sefil. Bunun yansımasını adliyelerde de görüyoruz” dedi.
tv100.com
Umarız ilginizi çekebilecek güzel bir içerik sunabilmişizdir.