Cumhurbaşkanlığı seçimi henüz yapılmasa da AK Parti’de kabinenin gireceği isimlerin belirlenmesi için çalışma başlatıldı.
28 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu henüz tamamlanmadı ama AK Parti’de yeni kabine hesapları başladı. Yeni kabinenin nasıl şekilleneceği ve hangi dengelerin gözetileceği konusunda farklı değerlendirmeler yapıldı. AK Parti’deki geçmiş tecrübeler de dikkate alınarak, kabine üyelerinin ağırlıklı olarak siyasetten yani AK Parti içinden isimlerden oluşması öngörülüyor. İş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve teknokratlar gibi siyaset dışındaki isimlerin kabinede fazla yer bulması beklenmiyor.
“Parti dışından gelenlerin başarı oranları tartışıldı”
AK Parti’de yeni sistemin uygulanmaya başladığı ilk dönemde siyasetten gelmeyen yani parti dışından atanan bakanların birkaçı dışında tamamının başarılı olmadığı sık sık dile getirildi. Yapılan birçok toplantıda siyasetten gelmeyen bakanların delegeler, seçmenler ve parti yönetimi ile diyaloğunun zayıf olduğu, taleplerin karşılanmasında gecikmeler yaşandığı yönünde delegeler tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şikayetler iletildi. . .
Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimden önceki gün katıldığı bir televizyon programında kabine çalışmalarına başladığını söyleyerek güçlü kabineye vurgu yaptı. Erdoğan, “Mevcut kabinemiz büyük bir sınav verdi ama yeni dönem belki biraz farklı olur. Güçlü bir kabine ile yeni dönemde mevcut eksikliklerimizi gidererek Türk asrını devam ettirmek istiyoruz.”
Parlamentodan kabineye atama mümkün mü?
Kesin olmayan sonuçlara göre 268 milletvekili ile TBMM’de birinci parti olan AK Parti’nin Meclis’ten kabine bakanı olarak atanabileceği, Cumhur İttifakı’nın milletvekili sayısının 323’e ulaşması ve Meclis’te çoğunluğun elde edilebileceği değerlendiriliyor. . Ancak Meclis’ten kabineye dahil edileceklerin sayısının Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler dikkate alınarak bir veya iki isimle sınırlandırılacağı belirtiliyor. Kulislerde, deprem bölgesinin yeniden yapılanma süreci ve İstanbul’da gerçekleştirilen kentsel dönüşüm dikkate alınarak Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’un yeniden kabinede olabileceği açıklandı. EYT sürecinde ortaya çıkan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de kabineye dönmesi muhtemel isimler arasında yer alıyor.
Diğer senaryo: Kabine tamamen yeni isimlerden oluşuyor
AK Parti kulislerindeki bir başka senaryoya göre; Cumhurbaşkanı, milletvekilleri için istisnasız uyguladığı üç dönem kuralı gibi eski isimlerden hiçbirini kabineye almayacak. Yeni kabine tamamen yeni isimlerden oluşacak.
Öte yandan yeni kabineye kaynak yaratacak yapılardan birinin de bakan yardımcısı olduğu söyleniyor. Bazı kritik bakanlıklarda teşkilatı iyi tanıyan ve sektörlerine hâkim bazı bakan yardımcılarının da bu kabinede yer alabileceği söyleniyor.
“Ekonomi kadrosu nasıl oluşacak?”
Cumhurbaşkanı’nın yeniden seçilmesi durumunda AK Parti’nin önümüzdeki dönemde odaklanacağı en önemli konu ekonomi olacaktır. Kabinede ekonomi kadrolarının nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı faaliyetlere destek verdiğini açıkladığı Batman mitingine de katılan başbakan yardımcısı ve maliye bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetiminde yer alacağı beklentisi bir süredir perde arkasında dile getirildi. Ancak Şimşek siyasete geri dönmeyeceğini açıkladı. Buna rağmen Şimşek seçeneği hem siyasi hem de ekonomik çevrelerde konuşulmaya devam ediyor.
AK Parti’nin ekonomi kadroları arasında 3 dönem kuralı nedeniyle milletvekilliğinden ihraç edilen Cevdet Yılmaz, Mustafa Elitaş ve Vedat Demiröz de bulunuyor. Seçim beyannamesini hazırlayan ekipte yer alan eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın adı da bakanlık adına anılıyor.
Öte yandan cumhurbaşkanı yardımcılığı için Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un adı ön planda. Yine AK grup başkan yardımcıları Bülent Turan, Yılmaz Tunç, üç dönem kuralı nedeniyle Meclis’ten ihraç edilen genel başkan yardımcıları Ali İhsan Yavuz ve Fatih Şahin de kabinede yer alabilecek isimler arasında yer alıyor.
YSK kesin sonucu 1 Haziran’da açıklayacak
YSK tarafından açıklanan takvime göre, 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur oylamanın ardından kesin seçim sonuçları YSK tarafından 1 Haziran’da Devlet Gazetesi, radyo ve televizyonda açıklanacak. Seçim sonucunun kesinleşmesinden itibaren 3 gün içinde yemin töreni yapılacak. Cumhurbaşkanı tarafından atanan cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, atanmalarının ertesi günü yemin edecekler. Bu durumda kabine en geç 5 Haziran’da çalışmaya başlayacak.
benim ekonomim
Umarız ilginizi çekebilecek güzel bir içerik sunabilmişizdir.