Mısır’ın ekonomik modeli krizde – Paraanaliz – 2022

Mısır, daha önce Körfez ülkeleri tarafından yapılan yatırımlar ve halka açık şirketlerdeki satışlar yoluyla finansman sağlamaya çalışırken, yatırımcılar ülke para biriminin daha fazla değer kaybetmesini beklemek konusunda isteksiz.

Ülkenin ithalatçıların belirli malları getirmek için akreditif alma şartı Aralık ayında iptal edilmesine rağmen, bazı işletmeler hala bankalardan döviz temin etmekte zorlanıyor.

Son dönemde büyük bir ekonomik bunalım yaşayan Mısır’ın önünde iki olası yol var. Biri yeni bir para devalüasyonu, diğeri ise Körfez’den gelen yeni bir yatırım dalgası.

Nakit sıkıntısı çeken Mısır, bu ikilemi çözmek ve bir IMF incelemesi öncesinde kritik finansman sağlamak için zamana karşı yarışıyor.

Orta Doğu’nun en kalabalık ülkesi, bankalardan enerji santrallerine ve orduya ait bir benzin istasyonu zincirine kadar çeşitli devlet varlıklarını satmak için her seçeneği değerlendiriyor ve Haziran ayı sonuna kadar 2 milyar dolarlık denizaşırı anlaşma hedefiyle.

Muhtemel yatırımcılar Suudi Arabistan, Katar ve BAE

Bloomberg’in bildirdiğine göre, Mısır’ın ekonomik krizin üstesinden gelmesine yardımcı olmak için milyarlarca dolar kaynak sözü veren Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi müttefikler potansiyel alıcılar olarak görülüyor.

Ancak bu yatırımcılar geçen yıl değerinin neredeyse yarısını kaybeden Mısır lirasının musluklar açılmadan daha da zayıflamasını istiyor. Öte yandan Kuzey Afrika ülkesi, halihazırda yüzde 30’un üzerinde olan enflasyonu hızlandırabilecek olan devalüasyona izin vermeden önce bu işlemlerin para birimine bir tampon olarak ihtiyaç duyuyor.

Bu ikilem, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra mali durumu krize giren en büyük buğday ithalatçısı Mısır için acil bir durumdur. Üç milyar dolarlık IMF programının temel koşulları, gerçekten esnek bir para rejiminin uygulanması ve hükümetin ekonomideki payının azaltılmasını içeriyor.

Uzmanlar bu durumun çözümsüz olmadığını, Mısır ve Körfez’deki müttefiklerinin zorlu hesaplarla anlaşmaya dayalı döviz kurunu belirleyerek yeni anlaşmalar yapabileceklerini ve IMF değerlendirmesinin gereklerini yerine getirmelerini sağlayabileceklerini belirtiyor. önümüzdeki ay sonuna kadar yapılması ve kredinin ikinci taksitini alması bekleniyor.

Mısır poundu 2022’nin başından bu yana üç kez devalüe edildi

Mısır lirası 2022’nin başından bu yana üç kez devalüe edilse de yatırımcılar daha da düşmesi gerektiğini düşünüyor. Döviz dolar karşısında 30,9’dan işlem görürken, Societe Generale SA, yıl sonunda yüzde 16 düşerek 37’ye düşeceğini tahmin ediyor. Bu rakam şu anda karaborsada el değiştirdiği seviye civarında.

Enerji zengini üç Arap ülkesi geçen yıl Mısır Merkez Bankası’na 13 milyar dolar yatırarak Mısır’a yardım etmekte hızlı davranırken, daha fazla yardımın karşılığını veren yatırımlardan geleceğinin sinyallerini verdiler.

Bu, on yıllardır en kötü kur kriziyle mücadele eden Mısır üzerinde cazip anlaşmalar hazırlaması için baskı oluşturuyor. Ülke, 32 şirketin parçalarını satışa çıkarırken, bu ay devlete ait Telecom Egypt şirketinin yüzde 9,5 hissesini çoğu yerli yatırımcılara 121 milyon dolara sattı.

Ancak yetkililer son dönemde bürokrasiyi azaltan, izin ve arazi hibelerini hızlandırarak yatırımcıların önünü açan düzenlemeler çıkardı.

Daha fazla devalüasyon beklentisi yatırımcıları sınırlıyor

Ancak, Mısır lirasının önümüzdeki aylarda değer kaybedeceği beklentisi, alıcıların yerel para biriminde fiyatlanan varlıklar için daha uygun bir döviz kuru beklemesine ve şimdi harekete geçmekten çekinmesine neden oluyor.

Abu Dhabi Commercial Bank PJSC’nin baş ekonomisti Monica Malik’e göre, yetkililerin liranın göreli gücünü telafi etmek için devlet varlıklarının değerlemesini iskonto etmesi bir çözüm olabilir.

İşlemler için ayrı bir döviz kuru belirlemenin başka bir olasılık olduğunu, ancak “daha büyük yatırımlar için liranın daha fazla devalüe edilmesinin gerekli olacağını” söyledi.

Para biriminin daha fazla devalüe edilmesi Mısır için kolay değil. Geçen yılki düşüş gıda fiyatlarının fırlamasına neden olurken, 104 milyondan fazla kişinin yaşadığı ülkede tüketiciler zor anlar yaşadı.

Bloomberg’in haberine göre yetkililer, piyasadaki dolar talebini karşılayacak kadar döviz rezervi biriktirmek ve daha fazla devalüasyona uğramadan kurun hızla yükselmesini engellemek istiyor.

Kaynaklar, Bloomberg’e bu tür bir likiditenin ithalatçılardan ve diğer şirketlerden gelen döviz talebini azaltacağını, lira üzerindeki baskıyı hafifleteceğini ve başarılı bir döviz kuru ayarlamasını garanti edeceğini söyledi.

Bazı işletmeler hala dövize erişmekte zorlanıyor

İthalatçıların belirli malları getirmek için akreditif alma zorunluluğu Aralık ayında kaldırılsa da, bazı işletmeler hala bankalardan döviz temin etmekte zorlanıyor.

Bazı oteller, otomobil bayileri ve emlak şirketleri fiyatları yükselterek yerel para biriminin değerindeki olası değişiklikleri dikkate almaya başladılar bile.

Kahire merkezli EFG Hermes’in makroekonomik araştırma başkanı Mohamed Abu Basha, “Tartışılan varlık satışları gerçekleşse bile, geçişi zorlamak için düzenli bir para birimini desteklemek için gereken likiditeyi artıracak kadar büyük olmayabilir” dedi.

BNP Paribas ise bu ay yeni bir devalüasyonun beklenenden daha uzak olabileceğini ve önümüzdeki dönemde olası kur ayarlamalarını dengelemek için Merkez Bankası’nda Körfez ülkelerinden yeni bir mevduat yatırımının gözlenebileceğini söyledi. üstesinden gelmek.

Umarız ilginizi çekebilecek güzel bir içerik sunabilmişizdir.

Yorum yapın

SPONSORLAR
index 7053
index 5258
index 5215
index 3414
index 4108
index 2824
index 6737
index 3097
index 9820
index 9234
index 6123
index 5820
index 5373
index 3846
index 4525
index 9880
index 5224
index 7659
index 2473
index 8131
index 6458
index 5278
index 5817
index 5321
index 2579
index 1178
index 5987
index 4122
index 8611
index 2523
index 5612
index 4357
index 8930
index 1572
index 7796
index 8891
index 3089
index 9851
index 6073
index 2612
index 1124
index 1542
index 6960
index 5190
index 5778
index 6760
index 3856
index 4317
index 2317
index 3795