İktisatçılar, Erdoğan iktidarının devamının siyasal ve ekonomik açıdan çok sert sonuçları olacağı görüşünde – 2022

Havva Gümüşkaya van Birgün Newspaper het gefokus op die politieke en ekonomiese gevolge van die voortsetting van Erdoğan se bewind met ekonome.

Daar word daarop gewys dat die huidige ekonomiese beleid geïmplementeer sal word in die voortsetting van Erdoğan se bewind. Ekonome het gepraat oor die gevolge van die herverkiesing van president Erdoğan, die AKP, ondanks die slegte ekonomie, onstabiele wisselkoerse, stygende lewenskoste en dalende koopkrag.

Die gemeenskaplike punt van die evaluasies was dat daar polities en ekonomies baie harde resultate sou wees.

Die grootste verwagting is dat die geldeenheidskrisis onvermydelik sal wees.

STRUKTURELE WORTEL KAN NIE VOORKOM NIE

prof. van Ankara Universiteit. Dr. Volgens Serdal Bahçe voorkom identiteits-, stabiliteits- en regimeprobleme blykbaar die strukturele probleme van Turkse kapitalisme en die sosiale en ekonomiese ineenstorting wat deur hierdie probleme veroorsaak word.

Ter herinnering aan ‘n historiese tendens op hierdie punt, het Bahçe gesê: “Laat ek ‘n historiese tendens hier uitwys. Selfs die bourgeois-demokrasie is deur die werkersklas gestig. Vandag word die werkersklas moreel en fisies beleër en oorgeneem. Ontwikkelings toon dat dit die wortel is van die probleme wat ons ervaar; Hoe meer die werkersklas agteruitgaan, hoe meer gee ons ons oor aan reaksie.”

SEINE IS NIE NUUT NIE

Om die aandag te vestig op die feit dat die negatiwiteite in die ekonomie nie in die laaste paar maande na vore gekom het nie, gebruik Bahçe die volgende uitdrukkings: “Van die begrotingstekort tot die MB-reserwes, van risiko-aanwysers tot die tekort op die lopende rekening, van inflasionêre dinamika tot verspreiding aanwysers, behalwe vir maatskappywinste, skets alle aanwysers ‘n baie negatiewe prentjie. Terwyl Turkse kapitalisme sy krisisdinamika in die sin van onmiddellike ineenstorting vir ‘n baie lang tyd uitgestel het, het dit geneig om in ‘n strukturele krisis te ontaard. Vir ‘n lang tyd was dit ‘n buitelandse-afhanklike struktuur wat op die ritme en prestasie van wêreldkapitalisme geïndekseer was, wat slegs kon oorleef deur meer werkers, openbare en natuurlike hulpbronne te ontgin. Terwyl hierdie struktuur op een of ander manier die dag gered het, het dit aan die ander kant net die ooglopende vertraag. ’n Skielike ineenstorting kan inderdaad ietwat uitgestel word, maar daar is geen gereedskap oor om strukturele verval te voorkom nie.”

KAN NIE IN DIE KORT TERMYN GESTOP WORD NIE

Bahçe, “Krisis met openbare finansies, bankkrisis, finansiële krisis, die krisis wat deur die wisselkoersskok veroorsaak is; Kortom, dit kan enige van hulle wees.”

“Turkse kapitalisme is ‘n struktuur wat sy outonomie verloor het,” het Bahçe gesê, en gesê dat Turkye heeltemal oorgegee het aan die uitbreiding of inkrimping neigings van globale kapitalisme, “Die ergste deel is, wêreldkapitalisme gee tekens van ineenstorting, ten minste in terme van van sy hoofsentra. As ons aanneem dat die globale krisis ‘n maalkolk is wat skielik in die see sal verskyn, is Turkye nie ‘n skip wat uit hierdie maalkolk kan ontsnap nie.

Bahçe het gesê dat die inflasionêre proses die faktore wat dit geskep het oortref, vandag gebruik kapitaal- en eiendomseienaars die inflasionêre proses as ‘n meganisme om waarde van werkers en werknemers oor te dra. Volgens Bahçe wil kapitaal sy strukturele krisis oorkom deur openbare hulpbronne, arbeidskrag en natuurlike hulpbronne te oorbenut.

Bahçe het die aandag gevestig op die herverskyning van die inflasiemonster en gesê: “Eenkeer is inflasie uitgebeeld as ‘n half-komodo-draak, half-draakmonster in koerantopskrifte. Dus, ‘n probleem wat voortspruit uit die sosiale/ekonomiese sisteem sal getoon word as ‘n euwel wat van buite die sisteem kom. Hierdie dier het weer verskyn, maar het nie van buite af gekom nie. Dit spruit uit die begeerte van kapitaal- en eiendomseienaars om die krisis in ‘n geleentheid te omskep en om hul verliese op te maak. Dit lyk nie of dit op kort termyn gestop kan word nie,” het hy gesê.

DRAAI NA OOP FASCISME

prof. Dr. Oğuz Oyan wys ook daarop dat die voortsetting van Erdoğan se bewind baie harde ekonomiese en politieke gevolge sal hê. Oyan het uitgespreek dat ‘n skuif na oop fascisme in die duidelikste terme sal plaasvind, en het gesê: “‘n Politieke beweging wat gepoog het om die samelewing en politiek te transformeer in ooreenstemming met die godsdienstig-outoritêre regime wat dit probeer vestig, aangesien dit nie oop is vir politieke afwisseling, sien die moontlikheid om sy mag oor te dra as ‘n nagmerrie en probeer doen wat nodig is. Om dit duideliker te stel, as die huidige regering voortgaan, sal dit van koverte fascisme na oop fascisme beweeg.”

Oyan het gesê dat die enigste mag teen hierdie regering is om die sosiale opposisie te vergroot, het Oyan gesê: ”n Georganiseerde stryd wat nie die sosiale opposisie net tot verkiesingsoomblikke saamdruk nie, sal ‘n moet wees. In hierdie konteks sal die belangrikheid van beide sosialistiese politiek en vakbondstryd toeneem.

ALLE VERE SAL UITGEVOER WORD

“Alle aanwysers in die ekonomie is geneig om skielik te versleg. Daar word gesien dat die druk wat gemaak word om te voorkom dat hierdie verswakkings tot 14 Mei aan die lig kom, onvoldoende is om selfs vir die twee weke lange afloop te vergoed. Ná die verkiesing sal al die vere op een slag ontslaan word,” het Oyan gesê en gesê daar gaan baie moeiliker tye wees.

“As die beleid wat die afgelope 20 maande in plek was, voortgesit word, sal daar baie moeiliker tye wees aangesien die reserwes om lae rentekoerse te ondersteun uitgeput is en buitelandse hulpbroninvloei skaars en duur word. Selfs al word Erdogan gedwing om ‘n nuwe U-draai in sy rentekoersbeleid te maak, soos hy in 2018 en 2020 gedoen het, wat ons dink hy sal moet doen, sal die gerusstellende uitwerking hiervan óf baie beperk wees óf die effek sal wees te lank om ‘n wondermiddel te wees. As in ag geneem word dat al die ingrypingsinstrumente wat die wisselkoerse kan hou, uitgeput is of dat dit dalk onvoldoende is om ‘n krisis-omgewing af te weer, is dit baie moeilik om toestande te skep wat ‘n geldeenheidskrisis in ‘n voortsettingscenario met Erdoğan kan voorkom. Boonop is daar vandag nie net ‘n geldeenheidskrisis nie, maar ook ‘n groot druk in terme van Turkse lire-likiditeit (kontant in omloop plus aanvraagdeposito’s), ontoereikendheid en verstopte kredietkrane.

As Kılıçdaroğlu wen, is daar geleenthede om die rampprentjie in die ekonomie relatief ligtelik te oorkom. Selfs al sal in-stelsel oplossings nie uitgelaat word nie, sal dit moontlik wees om te verseker dat meer hulpbroninvloei, verlaging van eksterne leenkoste, en die depresiasie van die TL as gevolg van die toename in buitelandse valuta aanbod nie verder gaan as die inflasie- verwante ewewigsvlak, met ’n program-personeel-kombinasie wat vertroue aan die buitelandse finansiële wêreld sal gee.”

RUIL KRISIS WAARBORG

Volgens Oyan is ‘n geldeenheidskrisis byna gewaarborg in die Erdogan-scenario. Oyan het opgemerk dat die ekonomiese resessie die mees optimistiese voorspelling is, en het gesê: “Dit is in elk geval nie moontlik om die opgehoopte probleme op kort termyn op te los nie. Hiervan sal dit lank neem om selfs die las wat KKM op staatsfinansies geplaas het, te vergoed. Boonop is daar geen voorwaardes om hierdie praktyk onmiddellik of op kort termyn te laat vaar nie. Ten spyte hiervan beteken die voortsetting van Erdoğan se bewind dat vandag se ekonomiese probleme eksponensieel sal groei en die huidige ekonomiese/sosiale depressie erger sal word.

Oyan het daarop gewys dat die betalingskrisis veroorsaak kan word, en het gesê: “In ‘n tyd wanneer die land se buitelandse skuld op die vlak van 459 miljard dollar is en die jaarlikse hulpbronbehoefte (skuldbetaling/omskakeling plus tekort op die lopende rekening) die helfte daarvan oorskry, dit sal nie te laat wees om ‘n betalingsbalanskrisis in ‘n na-verkiesingstydperk onder Erdoğan te veroorsaak nie.” sê.

Oyan het gesê dat inflasie onder alle omstandighede sal styg en bo 70 persent kan styg, het Oyan gesê: “As inflasie onder hierdie omstandighede aan sy eie koers gelaat word, sal die mees negatiewe uitwerking op mense met vaste inkomste wees, wat die lewenskoste selfs meer ondraaglik maak. . As ’n anti-inflasionêre beleid geïmplementeer word en ortodokse IMF-beleide gevolg word, sal dit steeds geen resultate oplewer nie behalwe om die soberheid van die werkende mense te verskerp. Daar is egter ‘n moontlikheid dat ‘n anti-inflasionêre beleid wat deur die Nation Alliance geïmplementeer moet word, ‘n meer gebalanseerde las na die samelewing sal versprei in vergelyking met die huidige regering s’n. Een van die faktore wat dit moontlik sal maak, is die moontlikheid dat sosiale/vakbondstryd meer oop sal wees. Selfs die verkorting van die uitvoerende/wetgewende/regterstok wat daarop gemik is om die stryd om arbeidsregte te voorkom, sal resultate oplewer ten gunste van die uitgebuitde klasse van die samelewing.

***

ADDISIONELE BEGROTING ADDISIONELE BELASTING

Weens die ekonomiese verwoesting wat deur die aardbewing veroorsaak is, sal begrotingsuitgawes na verwagting meer toeneem as wat in die 2023-begroting verwag is. Een van die eerste take van die nuwe regering ná die verkiesing sal wees om ’n bykomende begroting uit te reik. Vanaf die eerste vier maande van die jaar het die begrotingstekort 58 persent van die jaareinddoelwit bereik.

prof. Dr. Aziz Konukman het opgemerk dat geheime bykomende begrotings voor die verkiesing gemaak is. Konukman het gesê dat bewilligingsverhogings deurlopend gemaak is met die besluite van die President, het Konukman beklemtoon dat die aanvanklike begrotingsbewilliging vir 2023 met 80,4 miljard liras verhoog is, en gesê: “57,1 miljard liras is aan die algemene begrotingsadministrasies gegee, 23 miljard liras aan die spesiale begrotingsadministrasies en 300 miljoen liras aan die regulerende en toesighoudende instellings. ” gebruik hy.

Volgens die 19de artikel van die Wet op Openbare Finansiële Bestuur en Beheer No. 5018, kan ‘n bykomende begroting volgens wet gemaak word, mits die ooreenstemmende inkomste getoon word. Met ander woorde, volgens die wet moet die bykomende begroting gebalanseer wees. Daarom is daar maniere om inkomste te verhoog. Belastinginkomste maak 86 persent van die begrotingsinkomste uit. Die maklikste metode om inkomste in te samel is indirekte belasting. prof. Dr. Konukman het die belastinglas wat met die bykomende begroting kan voorkom soos volg verduidelik:

“Ná die verkiesing, asof die aanvanklike bewilligings nog is, sal ‘n bykomende begroting daaroor gemaak word. Die ekwivalensieklousule sal ook toegepas word wanneer na die aanvullende begroting gaan. Met ander woorde, as ‘n uitgawe van 100 lires geskryf word, sal 100 lires se inkomste teruggeskryf word. Hierdie situasie is ‘n weerspieëling van die neoliberale obsessie in Wet No. 5018. Eerstens moet hierdie ekwivalensieklousule verwyder word, maar ek dink nie die Erdoğan-regering sal dit doen nie. Hierdie ekwivalensieklousule beteken bykomende belasting. Die belasting wat die maklikste ingevorder kan word, is indirekte belasting, belasting op verbruik. Dit beteken: BTW- en SCT-tariewe kan styg. Aan die ander kant kan subsidies wat op baie gebiede toegepas word, opgehef word. Terwyl bewilligings met die bykomende begroting verhoog word, sal groot massas mense onder die belastinglas verpletter word.”

***

INKOMSTE VERSPREIDINGSGAPING

Die ekonomiese beleid wat in onlangse jare geïmplementeer is, het veroorsaak dat die inkomsteverdeling teenoor die werkers versleg het. Die aandeel van arbeidsbetalings in die BBP het in die afgelope drie jaar alleen van 31,5 persent tot 24,3 persent afgeneem.

Ekonoom Cem Oyvat gee die volgende voorbeeld om te wys hoe groot die 7,2-punt-afname was: “Die aandeel van arbeidsbetalings in die BBP het in 2001 met 1,7 punte gedaal, toe die groot ekonomiese krisis wat die weg gebaan het vir Erdogan se opkoms aan bewind, ervaar is. ”

Volgens Oyvat moet hy weens die kragverspreidingskrisis die minimum loon bo die gemiddelde loon verhoog om sy stemme te beskerm: “Aan die ander kant neem ongelykhede binne die arbeidsektor af. Ons ervaar ‘n “minimum loon” waar die salarisse van alle werknemers na die minimum loon konvergeer. Die grootste verloorders van die krisis is die gekwalifiseerde, relatief meer opgeleide werkers.”

Oyvat het opgemerk dat hy ‘n valutaskok in die voortsetting van Erdoğan se bewind verwag, en het gesê: ”n Moontlike geldeenheidskrisis is op pad af, maar dit sal inflasie verhoog, wat steeds op ‘n hoë vlak is. Produksie in Turkye is baie afhanklik van ingevoerde insette, so die styging in die wisselkoers word weerspieël in die prys van byna alles. Natuurlik sal ‘n moontlike toename in inflasie die verspreidingskrisis verdiep.

Ons hoop ons kon vir jou ‘n goeie inhoud aanbied wat vir jou van belang is.

Yorum yapın

SPONSORLAR
index 7663
index 5743
index 7283
index 5735
index 3644
index 3917
index 6484
index 3861
index 7415
index 1312
index 6399
index 1787
index 2106
index 3765
index 5889
index 2607
index 8621
index 7073
index 8390
index 6895
index 2026
index 5729
index 6434
index 9861
index 3499
index 3516
index 5734
index 8202
index 1801
index 5152
index 6329
index 8218
index 7541
index 1681
index 8175
index 7554
index 7030
index 9462
index 1398
index 8977
index 4925
index 7359
index 7197
index 3782
index 9165
index 2068
index 9352
index 6968
index 9287
index 7824
index 7289
index 3742
index 1688
index 9572
index 8853
index 5119
index 2566
index 3859
index 1902
index 7347
index 5586
index 1613
index 4967
index 4972
index 6428
index 9729
index 5215
index 9486
index 6345
index 9785
index 5052